Main menu

header

834 7 2de Călin Popa şi Carmen Bădulescu

Cereală mai puțin populară decât grâul sau porumbul, dar cu nimic mai prejos din perspectiva nutrienților de excepție pe care îi conține, sorgul este un aliat al sănătății organismului uman și un ingredient delicios în numeroase preparate culinare.

Ajută la formarea oaselor

Sorgul este o cereală a cărei utilizare se pierde în negura vremurilor. Răspândit în Africa, Australia, India şi alte ţări din Asia de Sud-Est, sorgul a vădit oamenilor de știință un conținut nutrițional de excepție - proteine, o lungă listă de vitamine, minerale și fibre. De pildă, complexul de vitamine B din sorg joacă un rol esenţial în metabolism, în dezvoltarea neuronală şi în sănătatea pielii şi a părului. De asemenea, magneziul din această cereală ajută la formarea oaselor, susține sănătatea inimii şi este prezent în peste 600 de reacţii biochimice din organism, cum ar fi producerea de energie şi metabolizarea proteinelor. Fierul din sorg este crucial pentru dezvoltarea celulelor roşii din sânge, în timp ce cuprul ajută la îmbunătăţirea absorbţiei fierului. Totodată, prin antioxidanții pe care îi furnizează organismului - flavonoide, acizi fenolici şi taninuri - sorgul combate stresul oxidativ şi reduce inflamaţiile din corp.

Nu conţine gluten şi menţine saţietatea

Doar o jumătate de cană cu sorg asigură aproximativ 20% din aportul zilnic recomandat de fibre. Ca urmare, introducerea acestei cereale în dietă promovează sănătatea intestinelor, elimină balonarea și constipația, stabilizează nivelul zahărului din sânge, fiind un carbohidrat complex, care se digeră încet, şi ajută la gestionarea greutăţii, întrucât menține sație- tatea. În același timp, sorgul este o sursă excelentă de proteine, comparabil cu mult mai promovata quinoa, și nu conține gluten, ceea ce recomandă cereala pentru consum într-o lume în care intoleranța la această substanță devine pe zi ce trece un adevărat fenomen. În general, se poate înlocui făina care conţine gluten cu varianta de sorg, în reţetele de pâine sau produse de patiserie. În plus, acest bob integral poate fi preparat şi drept garnitură consistentă. Trebuie acordată atenție sursei din care provine făina de sorg, în așa fel încât aceasta să nu conțină nicio urmă de gluten.

Sorgul ajută la reglarea concentraţiei colesterolului „rău“ (LDL), îmbunătăţind, în acelaşi timp, nivelul celui „bun“ (HDL)

Clătite cu sorg

834 7 3Ingrediente: 1 și 1/2 cană cu făină de sorg, 1/2 linguriţă cu pastă de usturoi, 1/2 linguriţă cu pastă de ghimbir sau chilli, 1 ceapă mică tocată, 1 roşie mică tăiată cubulețe, 1 linguriţă cu coriandru, sare după gust, ulei pentru a unge tigaia.

Mod de preparare: într-un castron se pun făina de sorg, legumele mărunţite şi restul ingredientelor, se amestecă bine, până se omogenizează totul, apoi se toarnă câte puţină apă şi se frământă aluatul obţinut. Se ia câte o bucăţică de aluat, de mărimea unei lămâi mici, şi se presează între palme, după care se pune la prăjit în tigaia în care s-a încins puţin ulei. Se lasă la foc mediu pentru două minute, se întoarce clătita şi se mai lasă la prăjit încă două minute, până când începe să capete o culoare uşor aurie. Se procedează la fel și cu restul aluatului. Clătitele cu sorg se servesc calde.