Main menu

header

834 9 1de Carmen Ciripoiu şi Gabriela Comşa

Nu este mereu dăunător organismului, dar atunci când depășește anumite valori, conduce la probleme de sănătate. Cum îi puteți veni de hac colesterolului rău? Cu ajutorul drojdiei de orez roșu, o specie fermentată, utilizată în medicina chinezească de secole.

Procedeul de fermentație datează din perioada anului 800 î.Hr.

Se spune că nu există persoană care să nu fi avut măcar odată în viață colesterolul mărit. Medicina alopată vine în sprijinul acestora cu medicamente de sinteză pe bază de statine, însă acestea pot avea reacții adverse grave pentru organism, ducând uneori la blocaje musculare sau depresie. Ce este de făcut în această situație? Cea mai bună alternativă rămân statinele extrase din natură, o variantă foarte bună fiind drojdia de orez roșu. Acest produs se obține printr-un proces de fermentație controlat al orezului, iar procedeul, spun studiile, datează din perioada anului 800 î.Hr. În trecut, se cunoaște faptul că medicina tradițională chineză a folosit drojdia de orez roșu pentru a trata indigestia, diareea, dar și îmbunătățirea circulației sangvine. Potrivit specialiștilor, acest tip de drojdie conține un număr de compuși numiți monacolini, al căror rol este să împiedice producerea de colesterol prin inhibarea enzimei HMG-CoA reductază care produce colesterolul rău. Studiile sugerează că utilizarea drojdiei de orez roșu ajută la diminuarea colesterolului rău cu un procent cuprins între 10% şi 33% și la creșterea colesterolului bun cu până la 20%. Există studii care au arătat că aceasta poate diminua și nivelul de trigliceride cu până la 34%.

Scade tensiunea arterială sistolică

Tot drojdia de orez roșu le este de un real ajutor persoanelor cu sindrom metabolic și reduce glucoza din sânge. Scade tensiunea arterială sistolică și previne apariția bolilor coronariene, îmbunătățind circulația sângelui. Nu în ultimul rând, este benefică persoanelor cu diabet și hipoglicemie și ameliorează durerile în cazul traumatismelor și leziunilor. Poate fi folosită fără probleme de persoanele cu intoleranță la statinele de sinteză, dar pentru efect maxim, se recomandă să fie asociată cu coenzima Q10 și Omega 3. În acest moment, experții nu au ajuns la o concluzie în ceea ce privește doza optimă, de aceea cantitatea utilizată în studii este cuprinsă între 1,2 şi 2,4 g.

Drojdia este produsă de o ciupercă microscopică ce crește pe orez, prin fermentare, microorganismul numit Monascus purpureus formând un pigment roșu caracteristic, care a dat numele drojdiei

Poate cauza efecte adverse asupra ficatului şi ţesutului muscular

Drojdia de orez roșu este interzisă în sarcină și alăptare, întrucât poate produce malformații congenitale. Nu se folosește de persoanele care fac tratament pentru reducerea colesterolului cu medicamente de sinteză. Alte reacții adverse sunt stomacul deranjat, arsuri la stomac, gaze, balonare, dureri ușoare de cap sau amețeli. Drojdia din orez roșu poate cauza efecte adverse asupra ficatului și țesutului muscular, de aceea nu trebuie administrată decât sub îndrumarea specialistului. Atenție! Pe toată durata tratamentului cu drojdie de orez roșu nu se recomandă consumul de alcool.