Main menu

header

de Călin Popa şi Florica Pintea

Plin de substanțe benefice organismului, puternic și delicat, busuiocul-broaștei este o plantă medicinală cu un statut aparte în lumea medicinei naturiste, întrucât este un redutabil detoxifiant, în special al sângelui, și un aliat al sistemului urinar.

Alungă migrenele persistente

Plantă răspândită la câmpie și în zone subalpine, busuiocul-broaștei are o îndelungată tradiție de utilizare, în primul rând pe direcția tratării naturiste a afecțiunilor rinichilor. Grație prezenței în această plantă a uleiului eteric și substanțelor amare, busuiocul-broaștei este un excelent remediu în cazuri de retenție urinară sau dureri renale, combinând acțiunea diuretică cu efectele analgezice. Se poate administra sub formă de infuzie, preparată din două lingurițe cu plantă peste care se toarnă o cană cu apă clocotită. Se lasă acoperit ceaiul zece minute, apoi se poate consuma, două-trei reprize pe zi. În același timp, planta ale cărei frunze au un gust foarte special, fiind deseori utilizate în salate, se remarcă prin proprietatea de a acționa ca antiinflamator. Ca urmare, este de ajutor în cazuri de astm sau de migrene persistente.

Combate simptomele scrofulozei

Busuiocul-broaștei și-a consolidat renumele de adjuvant în anumite afecțiuni pulmonare. Un remediu tradițional este siropul preparat din părţile aeriene ale plantei, în amestec cu rădăcină de hrean, frunze de pătlagină şi miere, care se lasă la macerat câteva zile, apoi se consumă, fiind de ajutor în bronșite și în dureri toracice. În același timp, planta se remarcă în combaterea simptomelor scrofulozei (tuberculoza ganglionilor limfatici) și împotriva hidropiziei, acumulare anormală de lichid seros la nivelul unor compartimente din organism. În același timp, prin vitaminele și sărurile minerale din compoziție, busuiocul-broaștei este un adevărat tonic, prevenind anemia și avitaminoza. Pe de altă parte, busuiocul-broaștei este și un binecunoscut vindecător la nivel digestiv, echilibrând funcția stomacului și fiind de ajutor în cazuri de constipație.