Main menu

header

832 6 1de Simona Soare Ghișea şi Florica Pintea

Una dintre cele mai întâlnite afecțiuni metabolice, diabetul zaharat are o prevalență în continuă creștere. La nivel mondial, circa 463 de milioane de oameni se confruntă cu această boală cronică, iar unul din doi adulți rămâne nediagnosticat. Potrivit estimărilor Federației Internaționale de Diabet (IDF), până în anul 2030, vor fi 578 de milioane de persoane cu această afecțiune. Complicațiile acestei tulburări metabolice pot fi accidentul vascular cerebral, infarctul miocardic acut, orbirea, insuficiența renală, rănile cutanate și amorțirea membrelor inferioare. În România, peste 12% din populație suferă de diabet, potrivit datelor oficiale. Cum faceți față bolii, apelând și la beneficiile plantelor, aflați de la fitoterapeutul Dănuț Albuț (foto; 0745.701.884; www.poieniplant.ro).

„Cel mai surprinzător tip de diabet poate fi cel gestaţional”

- De câte tipuri este diabetul și care sunt factorii care conduc la apariția acestei afecțiuni a sistemului endocrin?

- Această boală include diabetul de tip I, ce necesită administrare de insulină, și diabetul de tip II, care presupune o atenție sporită, în special din punct de vedere alimentar. Cel de tip I se declanșează mai ales pe fond ereditar și este detectat în copilărie, în timp ce diabetul zaharat de tip II se asociază frecvent cu obezitatea. Prediabetul apare când glicemia este mai mare decât valoarea optimă, dar nu atât de ridicată pentru a se încadra la diabet. Un alt tip de diabet este cel gestațional. Acesta se declanșează în timpul sarcinii, însă se poate regla după nașterea copilului. Printre factorii care contribuie la apariția bolii se numără istoricul familial, excesul ponderal, hipercolesterolemia, hiper- tensiunea arterială, sedentarismul. Vârsta poate constitui un factor de risc, mai ales alături de obezitate și de hipertensiune arterială. Astfel, este indicată testarea glicemiei la toate persoanele de peste 45 de ani. Cele mai frecvente simptome ale bolii sunt setea continuă, urinarea frecventă, foamea excesivă, oboseala, iritabilitatea, vederea încețoșată, vindecarea lentă a rănilor.

- Cât de eficientă este fitoterapia în gestionarea acestei boli?

- Când un pacient este depistat cu diabet, este importantă schimbarea stilului de viață, printr-un regim alimentar adecvat, multă mișcare, plimbări lungi și prin remedii fitoterapeutice. Cele mai indicate sunt ceaiurile pe bază de plante medicinale cu efect dietetic și hipoglicemiant.

„Apariția bolii, prevenită în 80% dintre cazuri”

832 6 2- Ce plante conțin preparatele naturiste benefice în această afecțiune?

- Gama noastră de produse pentru diabetici constă într-un ceai care conține un amestec din zece plante medicinale atent dozate, cum ar fi: afin, coada-șoricelului, păpădie, trei-frați-pătați, teci de fasole, frunze de dud, frunze de nuc, urzică, fructe de ienupăr și troscot. Din aceste plante, se prepară o infuzie, ce se consumă în funcție de valoarea glicemiei. Avem și o tinctură care, dacă este folosită împreună cu ceaiul, dublează efectul tratamentului. Plantele folosite de noi sunt culese din culturi proprii și din flora spontană a Munților Apuseni. Zona este nepoluată, iar acestea sunt recoltate în perioada optimă, atunci când sunt foarte bogate în principii active.

- Poate fi prevenită apariția diabetului prin remedii naturiste?

- În 80% dintre cazuri, da, apariția diabetului poate fi prevenită cu ajutorul remediilor fitoterapeutice. Pacienții trebuie să suplimenteze regimul alimentar cu ceaiuri. Este important să fie evitate produsele făinoase, precum și alimentele care conțin zahăr și grăsimi în exces. Prin urmare, remediile naturiste și regimul alimentar fac minuni în diabet. Așa cum am mai spus, modificarea stilului de viață este unul dintre factorii esențiali care ajută la prevenirea diabetului, atât prin dietă alimentară, cât și prin mișcare. De aceea, este nevoie de ambiție si de o bună planificare a meselor.

Lista plantelor-minune care vă sunt aliate pe viaţă

832 6 3- Cum acționează plantele care intră în compoziția ceaiului și a tincturii?

- Plantele din complexul fitoterapeutic acționează inclusiv în tulburările metabolice. De pildă, în scop medicinal, sunt folosite atât fructele, cât și frunzele afinului, care au proprietăți astringente. În plus, afinele refac elasticitatea pereților vasculari și ajută la prevenirea infarctului miocardic, una dintre complicațiile diabetului zaharat. Coada-șoricelului influențează favorabil tratamentul diabetului zaharat, în special în faza inițială, fiind utilă inclusiv în sângerarea excesivă. Aceasta are proprietăți stomahice, astringente, antiseptice şi tonic amare. Păpădia are acțiune coleretică, colagogă și diuretică, ajutând inclusiv la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Planta trei-frați-pătați este diuretică și depurativă. Tecile de fasole reprezintă un ajutor valoros în reducerea cantității de zahăr din sânge, curăţând totodată organismul de toxine prin eliminarea excesului de apă. Frunzele dudului au și ele efecte astringente și antidiabetice. Preparatele pe bază de dud susțin funcția pancreasului și ajută în retinopatii, nefropatii și neuropatii. Frunzele de nuc posedă proprietăți astringente, hipoglicemiante și ușor hipotensive, iar urzica are acțiune hemostatică și diuretică. Fructele de ienupăr sunt diuretice, sudorifice și carminative. În plus, partea aeriană a troscotului, o altă plantă medicinală, ce intră în compoziția ceaiului și a tincturii, are acțiune astringentă și diuretică.

- Cum se administrează preparatele fitoterapeutice?

- Remediile contra diabetului se administrează în funcție de valoarea glicemiei, în cure cu pauze între ele de maximum șapte zile. După stabilizarea nivelului de zahăr din sânge, care se realizează după cinci sau șase luni de administrare a remediilor, se poate face o pauză de o săptămână. La o glicemie mare, se consumă de trei ori pe zi câte o cană cu ceai, la care se adaugă o lingură sau un căpăcel cu tinctură. La o glicemie nu foarte mare, recomand una sau două căni de ceai pe zi.

„Remediile pe bază de dud susțin funcția pancreasului și ajută în retinopatii, nefropatii și neuropatii“

„Contraindicate în sarcină şi alăptare“

- Administrarea remediilor fitoterapeutice poate contribui la reducerea dozelor tratamentelor alopate?

- În 25 de ani de experiență în fitoterapie, am întâlnit sute de pacienți, care urmează și în prezent cura cu acest ceai și tinctură pentru menținerea glicemiei în limite normale. Unii pacienți aveau glicemie mai mare de 300. Pe lângă tratamentul medicamentos, ei au urmat o cură de trei căni cu ceai pe zi, la care au adăugat câte un căpăcel cu tinctură. Glicemia trebuie monitorizată frecvent. În funcție de valorile acesteia, la unele medicamente se poate renunța treptat, iar altele se pot înjumătăți.

- Tinctura și ceaiul pentru diabet au efecte adverse?

- Produsele fitoterapeutice pentru diabet pot avea efecte adverse în cazul în care sunt administrate împreună cu medicamentele prescrise de medic, fără să se realizeze o monitorizare a valorii glicemiei. Acestea sunt contraindicate în sarcină și alăptare.