Main menu

header

830 6 1de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu

Cu gustul lor discret, dar definitoriu pentru nenumărate preparate gastronomice din toată lumea, semințele de mac aduc beneficii însemnate organismului, păstrând starea de sănătate și prevenind numeroase afecțiuni.

Previn neplăceri precum constipaţia acută sau acumularea de gaze

Seminţele de mac sunt bogate în hidraţi de carbon, lecitină, acid oxalic, alcalozi, acizi graşi, minerale care ajută la creşterea nivelului de energie al organismului. Pe această direcție, semințele de mac acționează prin creșterea oxigenării organelor, cu efect de îmbunătățire semnificativă a proceselor metabolice. Din tot acest proces are de câștigat și digestia. Potrivit literaturii de specialitate, semințele de mac accelerează arderile și stimulează producerea de acid gastric. Ca urmare, consumul acestor semințe se traduce prin menținerea unei greutăți optime și un proces digestiv mult îmbunătățit, prin care se previn neplăceri ca acumularea de gaze, balonarea sau constipația. Totodată, prin aportul de fibre, semințele de mac mențin în bună stare de funcționare sistemul de evacuare a deșeurilor din organism, prevenind afecțiunile colonului. În general, se recomandă consumul unei linguriţe cu ulei din seminţe de mac pe zi, la recomandarea specialistului și pe durata indicată.

Întârzie procesul de degenerare maculară

Grație prezenței zincului în semințele de mac, acestea au impact pozitiv asupra funcționării sistemului imunitar, pe care îl stimulează în lupta cu afecțiunile și cu agresiunile. În același timp, consumul de semințe de mac a demonstrat proprietatea de a îmbunătăți vederea, întârziind procesul de degenerare maculară. Aceleași delicioase semințe de mac sunt benefice pentru sănătatea inimii. Astfel, potrivit rezultatelor unor studii riguroase, aceste semințe aduc organismului fier, mineral esenţial pentru producerea celulelor roşii și foarte important pentru combaterea anemiei. O altă substanță utilă organismului, magneziul, prezent din belșug în semințele de mac, este cunoscut pentru combaterea coagulării sângelui și procesarea aminoacizilor, grăsimilor și carbohidraților, asigurând un flux sangvin sănătos, cu efecte notabile asupra sănătății sistemului circulator. În plus, uleiul din semințe de mac este bogat în acizi grași Omega 3 și Omega 6, substanțe renumite pentru capacitatea de a scădea riscul de boli cardiovasculare.

Reduc intensitatea nevralgiilor

Semințele de mac sunt pline de compuși care s-au dovedit benefici în prevenirea accidentului vascular cerebral. Astfel, înlocuirea grăsimilor saturate din dietă cu cele nesaturate care se găsesc în aceste semințe a dus la o scădere a riscului de AVC cu până la 17%, notează healthline.com. De asemenea, potrivit rezultatelor unor cercetări recente, introducerea semințelor de mac în dietă are ca urmări reducerea inflamațiilor și prevenirea diabetului de tip II. În același timp, petalele uscate de flori de mac, sub formă de ceai, infuzie sau capsule, reduc intensitatea nevralgiilor. O cură de două săptămâni cu tinctură de mac de câmp, administrată la recomandarea specialistului și procurat din magazinele cu profil naturist, poate combate cu succes durerile cronice. Se iau câte 15 picături de tinctură de mac, de două ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă. În plus, prin alcaloizii pe care îi aduce organismului, semințele de mac sunt foarte utile pentru reducerea insomniei.

Luptă cu osteoporoza

Seminţele macului de grădină sunt bogate în calciu, iar uleiul care se obţine din acestea previne instalarea osteoporozei. Infuzia din seminţe de mac se prepară astfel: într-un vas se pun 10 g seminţe de mac uscate şi se toarnă 250 ml apă clocotită. Se lasă amestecul la infuzat 20 de minute, se strecoară, iar după ce s-a răcit se adaugă miere. Se ia câte o lingură cu infuzie de două-trei ori pe zi, după masă, în cură de maximum două săptămâni. Totodată, prin efectele antiinflamatoare, semințele de mac sunt benefice și în caz de răceală, laringită, bronşită, astm bronşic, având efecte emoliente şi calmante în cazul tusei. Pentru protejarea căilor respiratorii şi ameliorarea durerilor în piept, se pot consuma seminţe de mac de grădină, astfel: se umple un sfert de pahar cu lapte călduţ şi se adaugă o linguriţă cu seminţe de mac, după care se amestecă şi se bea preparatul imediat, de preferat în a doua parte a zilei. Tratamentul durează maximum cinci zile.

Dizolvă acumulările şi mucusul periculos de pe ovare, favorizând sarcina

Menționate încă din literatura Antichității pentru proprietatea de a susține fertilitatea feminină, semințele de mac au stat la baza unor cercetări extinse pe această direcție, iar rezultatele obținute de cercetători au confirmat utilizarea străveche a acestor semințe. Astfel, potrivit specialiștilor, uleiul din semințe de mac are proprietatea de a dizolva acumulările și mucusul de pe ovare și astfel permit existența unor sarcini care în condițiile inițiale ar fi fost improbabile, notează stylecraze.com, care amintește că tehnica numită histerosalpingografie a dat rezultate în cazul a 40% dintre participantele la un experiment extins. De asemenea, antioxidanții prezenți în semințele de mac protejează în fața daunelor generate la nivelul celular, iar mineralele din aceste semințe contribuie semnificativ la menținerea bunei funcționări a creierului și la protecția în fața afecțiunilor neurodegenerative.

Întrețin funcționarea glandei tiroide

Zincul prezent în semințele de mac este un mineral care contribuie la buna funcționare a glandei tiroide, arată literatura de specialitate. De altfel, aceste semințe îmbogățite cu iod au fost utilizate în multe părți ale lumii pentru a feri populația de deficitul de iod, cauză principală a disfuncțiilor tiroidiene. În plus, potrivit unui articol publicat de revista „TIME”, semințele de mac sunt cercetate intens din perspectiva dezvoltării unui tratament anticancer, un medicament realizat dintr-un derivat din aceste semințe, care a demonstrat proprietatea de a micșora tumorile de prostată sau de sân și de a inhiba răspândirea bolii. Potrivit rezultatelor unei cercetări derulate de experți indieni, aceste semințe, administrate în special sub formă de tinctură, cresc activitatea unei enzime care are efect de detoxificare tumorală.

Potrivit unor studii recente, semințele de mac pot fi utilizate pentru combaterea ulcerelor bucale

Prăjitură de post cu mac

830 6 2Ingrediente: 200 g vişine congelate, 3 linguri cu zahăr pudră, 100 g unt de cocos, 150 g zahăr, 200 ml lapte de cocos, 2 linguri cu semințe de mac, 270 g făină, 2 linguriţe cu praf de copt, 1 linguriţă cu bicarbonat, 2 linguri cu nucă de cocos, zahăr pudră petru decor.

Mod de preparare: se mixează untul de cocos solid cu zahărul până se omogenizează bine, se toarnă laptele de cocos şi se bate în continuare. Separat, într-un vas, se combină făina, praful de copt, bicarbonatul şi macul şi se pune treptat peste compoziţia din mixer, până la încorporarea totală. Se tapetează o tavă pătrată cu hârtie de copt şi se răstoarnă aluatul, apoi se nivelează uşor și se presară zahărul pudră peste vişinele uşor decongelate, care se aşază deasupra. Se coace la 170 de grade Celsius, timp de 40 de minute, după care se scoate tava din cuptor şi se pune prăjitura pe un grilaj, la răcit. Înainte de servire se presară nucă de cocos şi se decorează cu zahăr pudră.