Main menu

header

830 9 2de Ştefania Băcanu şi Adrian Barna

Osul iepurelui este o plantă ce se utilizează încă de pe vremea străbunicilor noştri în tratarea problemelor diuretice şi renale, iar în ultimii ani, s-a folosit în cazurile bronşitelor agresive, tuselor şi virozelor. În scop terapeutic se utilizează rădăcinile şi florile bogate în minerale, vitamine şi substanţe active.

Conţine cantităţi însemnate de glucoză

Osul iepurelui are proprietăţi benefice multiple pentru organismul uman, datorită cantităţilor însemnate de glucoză, vitamina C şi D, ce se regăsesc în rădăcini şi rizomi. Încă din Antichitate, planta era folosită pentru eliminarea toxinelor şi excesului de apă, cu ajutorul infuziei şi a ceaiului. Pentru că efectele erau rapide, planta şi-a însuşit reputaţia de diuretic excelent, motiv pentru care se apelează şi astăzi la ea pentru tratarea afecţiunilor. Pentru infuzie, este nevoie de o lingurinţă cu rădăcină uscată, adăugată la 250-300 ml apă clocotită. Se acoperă şi se lasă aşa 15-20 de minute. Se strecoară şi se bea neîndulcit, în fiecare seară, minimum şapte zile. Pentru rezultate pe termen lung, este indicat să se facă două-trei cure pe an, deoarece ajută la funcţionarea corectă a aparatului urinar.

Indicat în eczeme

Osul iepurelui este considerată o plantă-minune pentru că depăşeşte orice medicament în caz de bronşită, tuse excesivă, viroze sau febră, fiind un expectorant foarte bun. Elimină mucusul şi scade tensiunea de la nivelul arborelui bronşic. În astfel de cazuri, se recomandă decoctul obţinut prin fierberea la foc mic a 25 g rădăcină sau flori uscate, în 400 ml apă. Se fierbe 15-20 de minute, se strecoară şi se lasă la răcit. Toată cantitatea se bea pe parcursul unei zile, iar procedeul se repetă până la vindecare. De asemenea, cataplasma din flori crude se foloseşte pentru scăderea febrei sau a durerilor de cap excesive. Se iau două-trei flori, se bat bine până devin suculente şi se aşază pe frunte. În doar câteva minute febra va scădea, iar durerea de cap va dispărea. Tot cataplasma este recomandată în caz de infecţii sau eczeme.