Main menu

header

829 7 2de Călin Popa şi Adrian Barna

Plantă aromatică și medicinală din familia mentei, poleo are o îndelungată tradiție terapeutică în Europa, calitățile sale certificate științific asigurându-i o popularitate tot mai mare în toată lumea.

Vă scapă de mucusul în exces

Alături de coriandru și oregano, poleo era utilizat de romani pentru a da savoare mâncărurilor, dar nu numai - planta era binecunscută pentru proprietățile sale terapeutice și a rămas foarte apreciată pe tot parcursul Evului Mediu. În epoca modernă, popularitatea poleo s-a restrâns pe direcția calităților de condiment, crescând în schimb valoarea sa terapeutică, grație unor cercetări științifice care îi atestă proprietățile vindecătoare. Una dintre direcțiile de acțiune rapide și eficiente ale plantei este gama de afecțiuni respiratorii, poleo remarcându-se ca antitusiv și expectorant, notează healtbenefitstimes.com. Practic, planta decongestionează căile respiratorii, susține eliminarea mucusului în exces și ușurează respirația. Se poate administra sub formă de infuzie, preparată din o linguriță cu poleo uscat la o cană cu apă fierbinte. Se lasă la infuzat zece minute, apoi se strecoară și se poate consuma.

Acţiune eficientă antispasmodică

Un alt segment pe care se remarcă poleo prin acțiunea profilactică sunt afecțiunile digestive. Ca și celelalte „rude” din familia mentei, planta tratează balonarea, indigestia, crampele stomacale și stimulează secreția de bilă. Poleo are o certă acțiune antispasmodică, ceea ce recomandă ceaiul de plantă, consumat în cantitățile indicate de specialist, inclusiv împotriva durerilor menstruale. De asemenea, infuzia de poleo are proprietatea de a elimina acidul uric din organism, planta fiind de ajutor în cazuri de inflamații de tipul gutei. În același timp, uleiul esențial de plantă este eficient extern, aplicat sub formă de masaj local, împotriva durerilor articulare și de mușchi. Totodată, poleo este utilizat tradițional și împotriva tulburărilor de somn, întrucât are acțiune relaxantă asupra sistemului nervos și efect de sedativ ușor.

În medicina Ayurveda, ceaiul de poleo este indicat în cazuri de rău de altitudine