Main menu

header

828 8 2de Călin Popa şi Adrian Barna

Cultivat de trei milenii, considerat „leguma regilor” pentru că Ludovic al XIV-lea însuşi a dispus construirea de solarii speciale pentru a-l cultiva, sparanghelul este un aliment extraordinar de popular, nu doar pentru gustul deosebit și versatilitatea gastronomică, ci și pentru că este opțiunea perfectă pentru orice dietă - nu conține nici grăsimi, nici colesterol. În plus, aduce un aport de nutrienți care îl situează la loc de cinste în meniul oricui dorește un stil sănătos de viață.

Sparanghelul ţine în frâu infecţiile urinare

Sparanghelul este o legumă cu istorie și cu o încărcătură aparte în cultura gastronomică mondială. Sparanghelul este atât de apreciat, încât există inclusiv Muzeul European al Sparanghelului, care se găsește în Bavaria, Germania. Toate aceste reacții ale oamenilor la o legumă nu sunt întâmplătoare. Sparanghelul este un tezaur de nutrienți, este ideal pentru un regim alimentar variat și sănătos, este gustos și versatil. Pe lângă faptul că are un gust plăcut, această legumă este renumită pentru proprietăţile chimice unice, care o fac să acţioneze ca un diuretic natural, ceea ce înseamnă că susţine producţia de urină și favorizează excreţia apei din corp. În aceste condiții, sparanghelul poate fi folosit pentru a combate infecţiile tractului urinar.

Controlează nivelul colesterolului

Sparanghelul conţine cantităţi semnificative de inulină nutritivă, care nu se descompune în tractul digestiv. Ajunsă în intestin, aceasta devine o sursă de hrană pentru bacteriile benefice, care contribuie la o absorbţie mai bună a nutrienţilor și scade riscul de alergii. De asemenea, potrivit cercetărilor internaționale, sparanghelul este util pentru persoanele care au boli de inimă, întrucât fibrele pe care le conține contribuie la controlul nivelului colesterolului, detoxifică, susțin sistemul imunitar și producerea de substanţe nutritive esenţiale. În același timp, prin aportul de potasiu, sparanghelul este util în relaxarea vaselor sangvine. Pe de altă parte, leguma ajută la menţinerea unei sarcini sănătoase, întrucât conține folat, compus care reduce riscul defectelor de tub neural la fetus. Potrivit studiilor, folatul ajută la formarea celulelor roşii din sânge şi produce ADN care conţine informaţii genetice.

Efecte împotriva cancerului osos

Studiile menționează în dreptul sparanghelului conținutul de glutation, un compus detoxifiant care poate ajuta la distrugerea substanţelor cancerigene. Această substanță joacă un rol crucial în funcţia imunitară și a demonstrat efecte remarcabile împotriva anumitor forme de cancer, inclusiv osos, de sân, pulmonar şi de colon. La aceste rezultate contribuie și substanțele antioxidante și antiinflamatoare, care se găsesc din abundență în sparanghel, iar polizaharidele din această legumă pot ajuta la inhibarea proliferării celulelor canceroase. Totodată, sparanghelul reduce stresul oxidativ al organismului și este recomandat persoanelor predispuse la diabet de tip II, întrucât este util în reglarea glicemiei. În același timp, antioxidanții din această legumă o fac alegerea ideală pentru menținerea funcțiilor cognitive și pentru încetinirea îmbătrânirii. Tot în dreptul sparanghelului, specialiștii notează prezența vitaminei K, utilă pentru dezvoltarea şi creşterea densităţii osoase.

Împăratul roman Caesar Augustus a înființat o unitate militară specială care îi furniza sparanghel din tot Imperiul și o alta, cu soldaţi pe cai de mare viteză care duceau leguma în Alpi, unde era ținută la rece, pentru consum ulterior