Main menu

header

826 6 1de Simona Soare Ghișea şi Sorin Dumitrescu

Alergiile sunt reacții exagerate ale organismului, ce se declanșează ca urmare a intrării în contact cu anumite substanțe din atmosferă (alergeni). Sistemul imunitar al celor predispuși la reacții alergice percepe alergenul ca fiind străin și produce un anticorp numit imunoglobulina E (lgE). Prin producția de IgE, organismul încearcă să distrugă alergenul. lgE solicită sistemului imunitar eliberarea de histamină, substanță importantă în procesul de apărare. Însă, o cantitate prea mare de histamină provoacă simptomele alergiei, precum strănutul, nasul înfundat, iritațiile. Cum acționează combinația din plante medicinale în combaterea afecțiunilor alergice, ne explică fitoterapeutul Dănuț Albuț (medalion, 0745.701.884; www.poieniplant.ro).

„Atenţie la factorii declanşatori!”

- De câte tipuri sunt alergiile?

- Alergia este o afecțiune care apare la orice vârstă și poate avea manifestări diferite de la caz la caz. Alergenii ajung în organism prin inhalare, ingerare sau prin contactul cu pielea. Cu alte cuvinte, alergiile se pot manifesta în sfera aparatului respirator, dar și la nivelul tractului gastro-intestinal și al pielii.

- Care sunt factorii declanșatori?

- În sfera aparatului respirator, alergiile se manifestă prin rinită și astm bronșic. În mediul înconjurător, există o mulțime de alergeni, cum ar fi acarienii, părul animalelor de companie, polenul plantelor și mucegaiul. În urma contactului cu unul dintre alergenii de mai sus, organismul va reacționa prin simptome, cum ar fi strănutul, nasul înfundat, dificultățile de respirație. La nivel cutanat, alergiile sunt caracterizate prin prurit și dermatoze. În sfera aparatului digestiv, acestea conduc la diverse simptome, precum greața, vărsăturile, durerile abdominale și diareea. Alergiile apar în urma ingerării anumitor alimente, precum crustaceele, peștele, ouăle, laptele, alunele, nucile. Ele se pot declanșa și în urma înțepăturilor de insecte și, bineînțeles, pe fondul consumului unor medicamente. De asemenea, poate exista predispoziție genetică spre reacții alergice.

„Coada-şoricelului reduce congestia şi secreţiile nazale”

826 6 2- Ce remedii fitoterapeutice recomandați în alergiile respiratorii?

- Este important de subliniat că acestea se manifestă prin strănut, răgușeală, inflamarea sinusurilor, tuse, respirație șuierătoare, secreție nazală apoasă, lăcrimarea și înroșirea ochilor. Pentru gestionarea acestei afecțiuni, recomand mai multe plante medicinale, cum ar fi echinacea, frunzele de pătlagină, cimbrișorul, florile de soc, menta, coada-șoricelului, florile de salcâm, ciuboțica-cucului, urzica, măceșele și cătina. Din aceste plante, se obține o infuzie, ce poate fi folosită și la inhalații. Pe baza acestor plante, există și o tinctură și, de asemenea, un sirop. Practic, este vorba despre un complex din plante care ține alergiile respiratorii la distanță.

- Cum acționează fiecare plantă la nivelul aparatului respirator?

- Este important de menționat că recoltarea are loc în perioada optimă specifică fiecărei plante medicinale. Astfel, plantele din remedii sunt foarte bogate în principii active. Pătlagina are proprietăți expectorante, care ajută la eliminarea secrețiilor generate de alergeni și a complicațiilor posibile, ca bronșita, rinita, sinuzita. Florile de soc stimulează glanda suprarenală și ajută la combaterea reacțiilor alergice. Menta are efecte antialergice, antibactericide și antiinflamatorii, ce asigură descongestionarea căilor aeriene și conferă o stare de bine. Urzica are proprietăți antihistaminice și antiinflamatorii. Coada-șoricelului reduce congestia și secrețiile nazale, iar cimbrișorul, datorită uleiului esențial volatil, posedă proprietăți antiseptice, fiind un bun calmant în tusea astmaticilor și în tusea convulsivă. Ciuboțica-cucului are efecte expectorante și secretolitice. Florile de salcâm au proprietăți expectorante, iar echinacea, cătina și măceșele dețin un rol primordial în funcționarea normală a sistemului imunitar.

„Sirop pentru copii, preparat din muguri de pin, cimbrişor şi pătlagină”

- Cum se administrează complexul din plante?

- Se consumă câte o lingură cu tinctură, de trei ori pe zi, cu 30 de minute înainte de mesele principale. Aceasta poate fi diluată în ceaiul destinat afecţiunilor respiratorii. Siropul este destinat mai ales copiilor și este un extract 100% natural, ce se obține din plante macerate la rece, mai exact din muguri de pin, cimbrișor și pătlagină. La adulți, se administrează o lingură de trei-cinci ori pe zi. Ca și tinctura, preparatul este expectorant, antiseptic, antispastic, fluidizant al secreţiilor traheo-bronşice, antiinflamator, dezinfectant și imunostimulator.

- Cât durează cura cu tratamentul naturist pentru alergiile respiratorii?

- Complexul din plante, format din ceai și tinctură, poate fi administrat timp de minimum o lună. Cura poate continua pentru trei luni sau chiar mai mult. Durata acesteia se stabilește în funcție de vechimea și de gravitatea afecțiunii.

„Păpădia are rol în detoxifierea corpului, iar trei-fraţi-pătaţi este de-a dreptul miraculoasă”

- Ce recomandați în cazul alergiilor la nivelul pielii?

- În cazul alergiilor la nivel cutanat, cura constă în amestecuri de plante ce acționează benefic prin susținerea mecanismelor naturale de purificare a organismului, favorizând eliminarea toxinelor și ajutând la menținerea sănătății și la aspectul general al pielii. Amestecul conține trei-frați-pătați, urzică, gălbenele, coada-șoricelului, coada-calului, păpădie, flori de soc, rostopască. Păpădia are un rol major în detoxifierea organismului, aceasta fiind și prima plantă cu care începem recoltarea. O altă plantă miraculoasă, grație proprietăților expectorante, diuretice și depurative, este trei-frați-pătați. Coada-calului are acțiune diuretică, ușor expectorantă și remineralizantă. Gălbenelele sunt bogate în proprietăți antiinflamatorii, bactericide, cicatrizante. Infuzia de plante va fi asociată cu tinctura detoxifiantă. Recomand spălaturi cu ceai de rostopască, în cazul în care erupția cutanată nu supurează. De asemenea, se poate administra și o alifie cu efect cicatrizant, calmant și bactericid, pe bază de mărul-lupului, rostopască, gălbenele și ulei de sunătoare.

- Cum pot fi ajutați cei care suferă de alergii alimentare?

- Alergia alimentară apare la ingerarea unui anumit aliment sau aditiv alimentar. Alimentele susceptibile să declanșeze o alergie sunt numeroase, cele mai comune fiind ouăle, laptele, peștele, fructele de mare, alunele, nucile. Alergia alimentară apare în general la vârste foarte fragede când atât sistemul imunitar, cât și cel digestiv sunt încă în formare. Unele alergii alimentare se ameliorează sau dispar odată cu trecerea timpului. Fitoterapia are și aici soluții, unele dintre plantele benefice fiind trei-frați-pătați, urzica și păpădia.

„Plantele sunt culese cu grijă din flora spontană a Munților Apuseni, în această zonă neexistând surse de poluare“

În timp ce majoritatea românilor se bucură de primăvară, ceilalţi sunt chinuiţi de strănuturi și de senzaţii de sufocare

Fugiţi de alimentele ce produc aciditate!

- În ce constă dieta alimentară pentru cei care se confruntă cu reacții alergice?

- Pe lângă folosirea acestor remedii, alimentația și schimbarea stilului de viață sunt esențiale. Regimul alimentar este deosebit de important, în oricare dintre afecțiuni, evitarea factorilor alergeni și renunțarea la alimentele bogate în toxine, precum fructele și legumele cu pesticide, zaharurile, băuturile iritante. Alimentele ce produc aciditate în intestin cresc nivelul de mucus, scad nivelul de energie și duc la acumularea de toxine.

- Ce contraindicații pot avea plantele medicinale recomandate?

- Cei care au obținut rezultate au respectat cu strictețe cura recomandată de mine. În 25 de ani de experiență în domeniul fitoterapiei, am avut multe cazuri de vindecare. Dacă este respectat modul de administrare, efectele adverse nu se cunosc. Totuși, aceste remedii sunt contraindicate în sarcină și alăptare.