Main menu

header

825 9 1de Călin Popa şi Daniel Şuta

Un studiu de dată recentă confirmă ceea ce iubitul personaj Popeye Marinarul predică în celebrul desen animat - spanacul întărește musculatura. Proprietățile acestei legume trec, așadar, din legenda culturii alimentare în lumea rezultatelor confirmate de știință.

Întăreşte musculatura...

O cercetare de anvergură a specialiștilor din cadrul Universității Edith Cowan din Australia, a pus în evidență faptul că prezența spanacului în meniu fortifică musculatura, susține funcționarea mușchilor și le prelungește rezistența până la vârste înaintate. Potrivit rezultatelor pe care le-au vădit experimentele, persoanele aflate la senectute care consumă frecvent spanac sunt mai puțin fragile din perspectiva funcționării mușchilor decât cele care nu consumă delicioasa legumă. De asemenea, studiul a evidențiat faptul că efectele sunt remarcabile la nivelul musculaturii picioarelor. „Cercetarea noastră a relevat faptul că nitrații din spanac au capacitatea de a susține musculatura indiferent de gradul de mișcare pe care îl face o persoană”, detaliază expertul Marc Sim.

... şi „oasele sfărâmicioase”

După ce au analizat datele a peste 3.700 de australieni, specialiștii au ajuns la concluzia că persoanele care consumă verdețuri în fiecare zi, cu spanacul în prim-plan, au o musculatură cu peste 11% mai puternică decât a celor care evită legumele cu frunze verzi. De asemenea, s-a constatat că viteza de mers este superioară în cazul celor care consumă zilnic nitrați. Demn de menționat este faptul că necesarul pentru acest rezultat s-a dovedit a fi de doar două linguri cu spanac. „După cum este binecunoscut, musculatura este foarte importantă în a doua parte a vieții, prevenind fracturile, osteoporoza și reducând fenomenul de oase sfărâmicioase”, afirmă specialiștii australieni, într-un comunicat. Potrivit statisticilor, 70 de milioane de americani și australieni cu vârsta peste 65 de ani suferă de căzături generate de musculatura slabă, în fiecare an.

Atenuează deranjanta neuropatie periferică

Spanacul abundă în vitamine și minerale, esențiale pentru o bună funcționare a organismului. Majoritatea carbohidraților din spanac sunt fibre insolubile care susțin sistemul digestiv, previn constipația și mențin senzația de sațietate. Totodată, spanacul conține un antioxidant puternic, cunoscut sub numele de acid alfa-lipoic, care s-a dovedit a fi de ajutor în reducerea nivelului de zahăr din sânge și a rezistenței la insulină. În plus, acest antioxidant reduce efectele neuropatiei periferice - amorțeala și slăbiciunea apărute la nivelul mâinilor și picioarelor - în cazul pacienților cu diabet. În plus, riscul de a dezvolta astm este mai redus în cazul persoanelor care consumă spanac, potrivit specialiștilor, care argumentează cu prezența în acest aliment a betacarotenului și magneziului.

Nivelul ridicat de clorofilă din spanac are efecte anticancerigene

„Prietenul“ inimii

Nivelul ridicat de potasiu din spanac se află în strânsă legătură cu menținerea sănătății inimii. Un consum constant de potasiu din surse naturale reduce riscul infarctului, accidentului vascular cerebral și al altor afecțiuni cardiovasculare, prin reducerea tensiunii arteriale. Potrivit datelor Asociației Americane a Inimii, potasiul conduce la scăderea tensiunii arteriale, deoarece favorizează vasodilatația. Și vitamina K din compoziția spanacului se află în strânsă legătură cu starea inimii, fiind implicată în procesul de coagulare a sângelui.