Main menu

header

824 6 2de Ștefania Băcanu şi Adrian Barna

Nevrozele sunt tulburări mentale și psiho-emoționale care împiedică un trai normal și liniștit. Ele apar ca urmare a unor aspecte nerezolvate sau reprimate pe care pacientul nu le poate gestiona sau o face cu greu. Iulia Vlad (medalion), doctor în medicină integrativă, apifitoterapie și ayurveda, ne-a vorbit despre cele mai bune remedii naturiste cu care se pot trata nevrozele, sub toate formele lor. Ce plante recomandă, în ce combinații și în funcție de ce aspecte se stabilește tratamentul.

„Clasificarea se face în funcție de manifestările predominante”

- Ce sunt nevrozele și de câte feluri sunt?

- Nevroza este o tulburare mentală și psiho-emoțională de care persoana afectată este conștientă și care îi provoacă disconfort. În funcție de manifestările predominante, nevrozele sunt de mai multe tipuri: neurastenia (caracterizată de sentimentul de oboseală, neputință, descurajare), anxietatea (cu forma acută de atac de panică sau cea cronică), fobia (caracterizată de frici iraționale sau exagerate), nevroza isterică (în care apar simptome fizice fără o cauză somatică) și tulburările de stres posttraumatic.

- Care sunt cauzele apariției lor?

- Mecanismul principal implicat în apariția nevrozelor este reprezentat de incapacitatea de gestionare a conflictelor nerezolvate sau reprimate și deficiența de adap- tare la situațiile de viață, din cauza dezacordului dintre dorința de a realiza un anumit lucru și posibilitățile individuale de a realiza această dorință. Corelat cu acest mecanism, putem observa că personalitatea perfecționistă este mai susceptibilă să dezvolte astfel de dezechilibre. Dintre factorii favorizanți putem aminti: suprasolicitarea, expunerea la factori de stres, alcoolul, tutunul, cofeina, lipsa unui program armonios al activităților realizate, o alimentație excesivă, ori insuficientă, ori nesănătoasă sau neadecvată fiecărei persoane în parte, somnul insuficient sau excesiv, expunerea la radiații, folosirea în exces a dispozitivelor electronice.

„Apar anxietate, insomnie și coșmaruri”

824 6 3- Cum ne afectează viața?

- Pot apărea diferite simptome, în diverse asocieri, cum ar fi: iritabilitate, anxietate, insomnie, coșmaruri, anorexie sau bulimie, tulburări sexuale, stări depresive, idei obsesive etc. Apare scăderea sau pierderea capacității de muncă, precum și dificultate de relaționare cu ceilalți. În unele situații, pot apărea manifestări fizice, așa-numitele somatizări sau distonii neuro-vegetative: dureri abdominale, migrene, dureri toracice, palpitații, senzație de nod în gât, greață, amețeală, furnicături, spasme musculare, transpirații excesive etc.

- Cum le putem trata cu ajutorul fitoterapiei?

- În majoritatea situațiilor de acest fel, este necesar să se asocieze remediile apifitoterapice cu psihoterapia, pacientul fiind obligat să-și asume un rol activ în vindecare, urmărind să își îmbunătățească modul de viață, de înțelegere și capacitatea de adaptare. Remediile naturale pot fi administrate sub formă de extracte în capsule, în soluții lichide apoase, hidro-alcoolice sau glicerinate preparate la rece, sau sub formă de pulberi din plantele măcinate fin. Ceaiurile, care, de fapt, sunt infuzii în apă fierbinte, de multe ori nu au concentrație suficientă de principii active pentru a avea un efect terapeutic corespunzător.

„Ashwaganda crește capacitatea de adaptare la stres”

- Care sunt variantele de tratament pentru fiecare tip de nevroză în parte?

- În caz de neurastenie, se recomandă remedii tonice, vitalizante cum ar fi ashwaganda, care are efecte regeneratoare asupra sistemului nervos și crește capacitatea de adaptare la stres. De asemenea, polenul și lăptișorul de matcă redau tonusul psihic și fizic. Efecte antidepresive au rhodiola, busuiocul, salvia, menta, sunătoarea, iasomia și gotu kola. În cazul anxietății, fobiilor sau a tulburărilor de somatizare sunt de folos roinița, păducelul, lavanda, passiflora, petalele de trandafir, mlădițele de smochin, iar pentru combaterea insomniei, recomand valeriana, hameiul, semințele de mac sau petalele de lotus. Eventualele deficite de minerale sau vitamine, cum ar fi: magneziul, cuprul, fierul, aurul, siliciul, litiul, vitaminele A, C, D, E și cele din grupa B, trebuie suplimentate din surse naturale.

- Cât timp trebuie făcut?

- La modul ideal, tratamentul trebuie urmat până la dispariția simptomelor și încă o perioadă ulterioară pentru stabilizarea rezultatelor, de aproximativ șase luni, iar în situațiile cronice chiar de câțiva ani.

„Se acționează asupra neurotransmițătorilor cerebrali”

- Se poate face combinat pentru a trata mai multe afecțiuni?

- Da, în funcție de simptomele care apar, se recomandă asocierea cu remedii specifice, care să regleze aceste manifestări neplăcute.

- Cum acționează tratamentul naturist?

- Tratamentul naturist are efecte și mecanisme de acțiune multiple, acționând inclusiv asupra unor neurotransmițători cerebrali, dar are și efecte de reglare energetică, armonizând procesele vitale caracteristice energiei Qi, cum este numită în medicina chineză. Remediile naturale s-ar putea spune că sunt vii, vehiculând atât substanță, cât și informație și energie.

„În situaţii mai grave, este necesar să se ia în asociere cu medicamente”

- Tratează singur sau se administrează împreună cu cel medicamentos?

- În cazurile ușoare se poate administra doar tratament fitoterapic susținut de psihoterapie, dar în cazurile mai grave este necesar să se administreze în asociere cu cel medicamentos.

- Sunt necesare analize în prealabil?

- În situațiile în care apar manifestări fizice, este necesar să se facă analize medicale care să excludă bolile organice care ar putea fi cauza acelor simptome. Dar sunt frecvente și situațiile în care coexistă boli fizice cu tulburări mentale și psiho-emoționale, care este necesar să fie diagnosticate corect și tratate în consecință.

„În tratarea nevrozelor, de mare ajutor sunt și exercițiile fizice, masajul, aromoterapia, meditația, precum și terapiile ocupaționale“

„Sunt cazuri în care anumite remedii naturale pot fi contraindicate“

- Există contraindicații?

- Este necesar să fie cunoscute interacțiunile care pot apărea între remediile fitoterapice și medicamentele pe care unele persoane le iau ca să trateze afecțiunile de care suferă, precum și efectele pe care remediile naturale le pot avea și asupra altor boli prezente. În acest fel se poate adapta tratamentul. Ca urmare, există situații în care anumite remedii naturale pot fi contraindicate, dar nu tratamentul fitoterapic în general.