Main menu

header

824 8 1de Ștefania Băcanu şi Gabriela Comşa

Scaiul vântului sau spinul vânat, așa cum i se mai spune, este o plantă cu un valoros efect antiinflamator și antiseptic. În tratamentele naturiste, se utilizează planta înflorită, bine uscată, sub formă de ceai, decoct sau macerat.

Vine de hac bronșitei

În sezonul rece, chiar și la începutul primăverii când are loc trecerea de la temperaturi scăzute, la cele medii, organismul traversează o serie de modificări și creează un teren propice pentru instalarea virozelor respiratorii, a răcelilor și a infecțiilor bronhice. În astfel de situații, scaiul vântului, face minuni, grație proprietăților emoliente, antitusive și expectorante. Astfel, decoctul din această plantă este ideal în caz de bronșite, tuse seacă și amigdalită. Acesta se prepară din 10 g scaiul vântului bine mărunțit, lăsat la înmuiat în 200 ml apă rece, timp de două zile. Apoi se strecoară și ce a rămas se adaugă la 200 ml apă clocotită. Se lasă la răcit, apoi se amestecă împreună cu maceratul din apă rece. Decoctul obținut se bea îndulcit cu miere, câte patru linguri pe zi, timp de o săptămână. Cei care au frisoane, febră puternică și infecții respiratorii, pot combina decoctul cu ceai de pătlagină sau cimbrișor.

Soluţie pentru parodontoză

În cazul persoanelor care suferă de retenție urinară, scaiul vântului este un remediu excelent, cu condiția să se facă minimum o cură pe an. Mai exact, se beau trei căni cu ceai pe zi, timp de o lună. Specialiștii recomandă toamna, ca fiind sezonul propice pentru combaterea problemelor renale. De asemenea, cei care suferă de probleme gingivale, carii dentare, durere sau parodontoză pot face spălături locale cu ceai de scaiul vântului, de cel puțin două ori pe zi. Se recomandă o concentrație mai mare de plantă, aproximativ 50 g adăugate la 150 ml apă. Faceți gargara cu ceaiul rece și încercați să țineți lichidul în gură măcar 30 de secunde. Scaiul vântului are și efect de calmare, de aceea este potrivit în tratarea problemelor respiratorii și a disconfortului care apare la nivelul gâtului. Pentru inflamațiile externe, planta se folosește sub formă de cataplasmă. Înmuiați un pansament steril în 100 ml ceai răcit în prealabil, apoi îl puneți pe zona afectată. Lăsați planta să acționeze 15-20 de minute și repetați procedeul de câte ori simțiți presiune.

Scaiul vântului se foloseşte şi pentru tratarea dermafitozei în cazul copiilor

Oblojeşte eczemele

Scaiul vântului se folosește și în uz extern, în special în tratarea eczemelor, a dermatitelor cutanate, a acneelor și a iritațiilor provocate de anumite alimente sau țesături. În cazul acestor afecțiuni, specialiștii recomandă o infuzie concentrată, obținută din două lingurițe cu plantă mărunțită, adăugate la 150 ml apă clocotită. Se acoperă vasul și se lasă la răcit. Apoi se compresează zona afectată de minimum două ori pe zi, cât timp este nevoie până se curăță pielea. În cazul copiilor, care au pielea foarte sensibilă și se irită mult mai repede, se recomandă folosirea infuziei în ritualul zilnic de îmbăiere. Adică, adăugați 250-300 ml soluție obținută din plantă, în apa cu care spălați copilul. Astfel, pielea va fi mai protejată, iar iritația existentă va fi vindecată mult mai repede.