Main menu

header

823 7 1de Călin Popa şi Adrian Pătrăuceanu

Simbol al rodniciei, dar și al tămăduirii, păducelul este alături de sănătatea oamenilor încă din Antichitate, fiind cunoscut și apreciat ca vindecător deopotrivă de greci și de romani, dar și de știința modernă.

Combate balonarea şi crampele

Păducelul este, înainte de toate, un aliat al sistemului cardiovascular. Plantă redutabilă pe linia ameliorării naturale, fără efecte secundare, a insuficienței cardiace congestive, a anginei manifestate prin dureri puternice în piept și a bătăilor neregulate ale inimii, păducelul tratează, în același timp, și hipotensiunea arterială, rigidizarea arterelor și colesterolul ridicat. În același timp, planta este folosită în scop curativ de mulţi ani în China, India și alte ţări asiatice pentru ameliorarea tulburărilor digestive. Există un număr de compuși din păducel care interacţionează cu flora intestinală pentru a îmbună- tăţi digestia, iar fibrele conţinute de plantă ajută la combaterea constipaţiei, balonării, crampelor și la prevenirea simptomelor unor boli mai grave, precum cancerul de colon sau ulcerul. De la păducel se folosesc frunzele, florile şi fructele, pentru a prepara infuzie: se ia o lingură cu plantă, peste care se toarnă o cană cu apă clocotită şi se lasă la infuzat aproximativ zece minute. Acest ceai se poate consuma de trei ori pe zi și se păstrează în recipiente bine închise, combinat cu suc de lămâie, care îi conservă proprietățile active.

Luptă cu astmul

Proprietăţile nutritive ale păducelului sunt date în special de combinaţia unică de vitamine, minerale şi alți compuși de importanță majoră pentru buna funcționare a organismului. Printre acestea se află antioxidanți de top, care anulează efectele nocive ale radicalilor liberi, curăță organismul, îi dau vigoare și energie, stimulând buna funcționare a sistemului imunitar și prevenind instalarea unor boli cronice, inclusiv cancerul. În același timp, păducelul crește acțiunea mecanismelor metabolice care țin organismul la adăpost de agenții patogeni și are proprietăți antiinflamatoare. Acest aspect recomandă păducelul împotriva astmului, notează healthline.com. Totodată, planta acționează benefic împotriva unor afecțiuni psihice, cum sunt depresia, anxietatea și stresul, îmbunătățind dispoziția chiar dacă aceste simptome nu sunt instalate. Aceeași plantă de excepție poate da un imbold abilităților cognitive, grație capacității de a dilata vasele sangvine, care au, astfel, capacitatea de a transporta mai mult sânge oxigenat la creier și la celelalte organe.

Potrivit cercetărilor, preparatele pe bază de păducel ajută la refacerea mai rapidă a organismului după accidente vasculare cerebrale

Elimină grăsimea din sânge

Boabele de păducel au un binecunoscut efect diuretic, ceea ce recomandă planta pentru menținerea în bună stare de funcționare a sistemului urinar și la sănătatea rinichilor. De asemenea, prin capacitatea de a reduce nivelul grăsimilor la nivelul ficatului, păducelul ajută ficatul la descompunerea grăsimilor și reduce grăsimea din sânge. Potrivit unor studii recente pe animale de laborator, extractul de păducel a demonstrat proprietatea de a diminua nivelul colesterolului „rău” (LDL) și al trigliceridelor, în procente însemnate, în unele cazuri cu până la 47%. Tot în dreptul păducelului se poate consemna proprietatea de a contribui la instalarea unui somn odihnitor.