Main menu

header

823 9 2de Călin Popa şi Adrian Barna

Sămânță mică, dar cu proprietăți remarcabile de vindecare, negrilica a fost folosită din cele mai vechi timpuri ca remediu activ, în medicina ayurvedică, în cea chinezească, în cea a Egiptului și a Greciei antice.

Anihilează bacterii rezistente la antibiotice

Cercetările moderne au confirmat din plin că negrilica are proprietăți curative de excepție. Sute de studii au evidențiat că semințele pot ajuta în reducerea glicemiei și micșorarea rezistenței la insulină, ceea ce recomandă negrilica persoanelor care suferă de diabet. Extractul de sămânță, administrat în doze mici, a demonstrat un efect benefic asupra regenerării insulelor pancreatice. De altfel, în cazul pacienților cu diabet, sămânța acționează și ca aliat al rinichilor care pot fi afectați de această afecțiune. Negrilica are o acțiune puternică asupra H. pylori, efectele fiind comparabile cu terapia de eradicare a virusului. De asemenea, această sămânță puternică a demonstrat că poate elimina Stafilococul auriu, rezistent la meticilină. Totodată, prin efectele sale anticonvulsive, negrilica, sub formă de extract apos, poate fi de ajutor în cazuri de epilepsie. Pe de altă parte, pacienții cu hipertensiune care au luat 100 până la 200 mg extract de negrilică, de două ori pe zi, timp de două luni, au înregistrat un efect de micșorare a presiunii sangvine.

Protejează neuronii de instalarea demenței

Pe direcția afecțiunilor respiratorii, negrilica este renumită pentru capacitatea de a scădea inflamațiile și de a livra un puternic efect antiasmatic. Un studiu științific a demonstrat că extractul de sămânță, administrat cu apă fierbinte, eliberează căile respiratorii. În plus, tratamentul cu negrilică poate trata cu succes tonsilofaringita acută, afecțiune care implică inflamații în zona amigdalelor, reducând nevoia de analgezice. De asemenea, extractul de negrilică protejează neuronii împotriva toxicității observate la creierul pacienților cu Parkinson și demență.

SFAT. Extractul alcoolic din semințe de negrilică se poate folosi cu succes împotriva psoriazisului.