Main menu

header

822 7 2de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu

Plantă medicinală cu renume consolidat, cicoarea este, înainte de toate, un aliat al detoxificării organismului, intensificând eliminarea toxinelor. Această proprietate poate sta la baza oricărui proces de îmbunătățire a stării de sănătate. În același timp, cercetările au pus în evidență multe alte proprietăți ale acestui vindecător al naturii.

Regenerează celulele hepatice

Un ingredient important din cicoare, care se regăseşte în rădăcină, este inulina. Fibră cu certe beneficii pentru sistemul digestiv, inulina generează creşterea proporției bacteriilor benefice în intestin, ajutând la funcţionarea colonului şi reducând constipaţia. Preparatele terapeutice de cicoare stimulează şi îmbunătăţesc tranzitul intestinal, favorizează secreţia de sucuri gastrice, astfel că procesul de digestie se desfăşoară fără efort pentru organism. În același timp, inulina este o substanţă care intensifică metabolismul şi arderile celulare, făcând din cicoare un aliat în curele de slăbire. Această substanţă se găseşte din belşug în preparatele de cicoare - ceaiuri sau cafea. În același timp, studiile de dată recentă confirmă că, prin conţinutul ridicat de antioxidanţi, planta ajută la eliminarea rapidă a toxinelor de la nivelul ficatului şi a bilei, susține organismul în lupta cu icterul și ajută la regenerarea celulelor hepatice. Se administrează sub formă de ceai, obținut prin amestecarea unei linguri cu frunze uscate şi mărunţite de plantă cu 250 ml apă clocotită. Se lasă la infuzat pentru 15 minute, după care se strecoară.

Micşorează colesterolul şi trigliceridele

Beneficiile preparatelor de cicoare asupra organismului sunt numeroase și pe direcția reducerii nivelului de colesterol „rău” și a prevenirii diabetului. Potrivit literaturii de specialitate, planta protejează organismul de acumularea de grăsime, iar aportul semnificativ de calciu, magneziu şi fier ajută la reglarea glicemiei din sânge. Cicoarea se poate administra sub formă de pulbere, la indicația și în dozele prescrise de specialist, obţinută prin măcinarea rădăcinilor uscate. În același timp, prezența vitaminelor în cicoare asigură eficiența plantei în tratarea afecţiunilor cardiovasculare, cicoarea fiind faimoasă pentru capacitatea de a curăța vasele sangvine, de a scădea nivelul colesterolului „rău” și al trigliceridelor, precum și de a menține sănătatea sistemului circulator. În acest fel, preparatele pe bază de cicoare sunt recomandate în prevenirea unora dintre cele mai periculoase afecțiuni ale lumii contemporane: ateroscleroza şi hipertensiunea arterială.

Cicoarea a fost utilizată de mii de ani pentru tratarea inflamaţiilor articulare

Elimină furunculoza

Compresele şi cataplasmele cu cicoare sunt recomandate pentru tratarea afecţiunilor pielii: acnee, furunculoză, plăgi deschise. Cataplasma cu cicoare poate fi obţinută prin presarea frunzelor şi a florilor proaspete, iar amestecul obţinut se poate aplica direct peste zonele afectate. De asemenea, cicoarea este benefică și sub formă de tinctură, care poate fi obţinută prin combinarea a zece linguri cu pulbere de rădăcină de cicoare cu 100 ml alcool de fructe cu concentraţie alcoolică de 50 de grade. Amestecul se lasă la macerat pentru 14 zile, după care se filtrează și se poate utiliza. Pentru a beneficia de proprietățile plantei, frunzele proaspete de cicoare se pot mânca crude, în salate.