Main menu

header

822 7 1de Călin Popa şi Adrian Pătrăuceanu

În urma unor cercetări de anvergură, zmeura a demonstrat beneficii de excepție pentru organism, fiind un fruct nu doar delicios și versatil, ci și un tezaur de compuși care sunt aliați majori ai sănătății umane.

Împiedică îmbătrânirea prematură

Nutriţioniştii din întreaga lume recomandă consumul de zmeură grație conținutului acestui fruct, care stimulează sănătatea indiferent de forma în care este consumat. Astfel, zmeura este bogată în acid elagic, compus fenolic care ajută la prevenirea cancerului, inhibând creşterea și dezvoltarea unor anumite tipuri de tumori. De asemenea, mineralele din zmeură au rolul de a ajuta organismul să fortifice țesuturile conjunctive, cele care leagă organele, oasele, mușchii și articulațiile. Potrivit rezultatelor studiilor internaționale, zmeura conține o cantitate semnificativă de vitamina C, reprezentând astfel una dintre cele mai recomandate opțiuni alimentare pentru întărirea sistemului imunitar. Totodată, prin aportul de antioxidanți, acest fruct combate efectele radicali- lor liberi, este de ajutor împotriva stresului oxidativ, împiedică îmbătrânirea prematură și menține sănătatea creierului, notează healthline.com. În același timp, zmeura are în compoziţie substanţe care ajută la prevenirea infecţiilor vezicii urinare, prin blocarea aderării bacteriilor la celulele care căptuşesc pereţii tractului urinar.

Echilibrează flora intestinală

Ca majoritatea fructelor de pădure, zmeura aduce organismului fibre alimentare, care curăță colonul, echilibrează flora intestinală și detoxifică. Totodată, introducerea acestui fruct în consumul regulat este de natură să prelungească senzația de sațietate, zmeura fiind astfel de folos în efortul de menținere a unei greutăți optime. În paralel, prin conținutul de mangan, zmeura accelerează metabolismul și arderea grăsimilor, fiind de folos în combaterea obezității. De asemenea, consumul de zmeură diminuează riscul instalării unor afecțiuni cardiovasculare.

Prin aportul de luteină, zmeura asigură o vedere sănătoasă pe termen lung