Main menu

header

822 8 1de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea

Durerile de genunchi sunt una dintre marile probleme de sănătate cu care se confruntă la ora actuală ortopedia modernă, iar specialiștii spun că nu există adult, dar și copil care să nu se fi confruntat vreodată cu așa ceva. Care sunt cele mai bune remedii naturale pentru a le face față, aflați de la Mihaela Iliescu (medalion), consultant fitoterapie și nutriție.

„Unul dintre simptomele prin care se manifestă lupusul”

- Care sunt cele mai frecvente cauze ale apariției durerilor de genunchi?

- Leziunile comune ale genunchiului includ în primul rând contuziile. E vorba despre un impact, o lovitură sau o cădere, care duce și la apariția unei colorații albăstrui-roșii a pielii, după un anumit timp. Pe de altă parte, forțele puternice de forfecare la nivelul articulației genunchiului pot provoca ruperea ligamentelor încrucișate și de aici apar dureri puternice. Vă puteți confrunta cu asemenea probleme și dacă meniscul s-a rupt parțial sau total în partea superioară a tibiei. Afectarea inflamatorie a articulației genunchiului cuprinde, de fapt, o mare familie de afecțiuni printre care osteoartrita, artrita septică sau guta. Toate aceste boli pot fi însoțite de durere, cu edem la atingerea zonei afectate. Dislocarea rotulei este o altă cauză de apariție a durerii la nivelul genunchiului. Când rotula alunecă către exteriorul genunchiului este nevoie de repoziționarea acesteia de urgență. De regulă, durerea care apare în această situație este violentă. Printre semnele care trebuie să vă dea de gândit se numără imposibilitatea extensiei piciorului, dificultățile la mers, rigiditatea și blocarea articulației genunchiului, roșeață, edem și căldură la nivelul articulației, precum și dificultăți în urcarea sau coborârea scărilor.

- Poate fi excesul ponderal un factor de risc pentru durerea de genunchi?

- Fără îndoială. Kilogramele în plus pun o presiune mare pe articulația genunchiului. Iar obezitatea crește și riscul de osteoartrită, odată ce cartilajul genunchiului se degradează și se uzează mai repede decât la persoanele care au o greutate normală. Pe de altă parte, osteoporoza determină slăbirea oaselor, iar fracturile se pot produce mult mai ușor la persoanele care suferă de o astfel de afecțiune. O altă boală despre care se știe mai puțin că dă dureri de genunchi este lupusul. Se pot trezi cu probleme la genunchi și cei cu infecții la nivelul pielii sau infecții ale articulației. Nu în ultimul rând, o durere de genunchi poate să apară din cauza unor intervenții chirurgicale nereușite.

„Chinul cedează cu frunze de varză sau de brusture”

822 8 2- Cât de mult îi ajută natura pe suferinzi?

- Suplimentele cu acizi grași Omega 3 conduc la ameliorarea sănătății articulațiilor, pentru că au proprietăți antiinflamatoare. Pacienții pot lua, așadar, suplimente cu ulei de pește, care este o bogăție de Omega 3. Pentru cei cu dureri articulare este extrem de bună vitamina D. Un remediu vechi, dar excepțional în durerile de genunchi se realizează dintr-un amestec de ghimbir și mac. Ghimbirul ajută la calmarea durerilor mărind circulația sangvină și încălzind regiunea afectată. De altfel, studii recente au arătat că acest condiment poate fi util în toate tipurile de artrită. La rândul lor, semințele de mac conțin minerale importante în terapia împotriva durerii, precum calciu, fier, potasiu, cupru, magneziu, mangan și zinc. Dar macul are în compoziție și alcaloizi, precum morfină sau papaverină, compuși ce acționează ca niște atenți analgezici care calmează iritabilitatea nervilor. Pentru a prepara remediul, aveți nevoie de 50 g ghimbir uscat și două lingurițe cu semințe de mac. Pentru început, semințele de mac se pun la înmuiat într-un bol cu apă și se lasă să stea de seara până dimineața. A doua zi se mixează împreună cu ghimbirul, până se obține o pastă, care se așează în jurul genunchiului dureros. Se lasă să acționeze până se usucă. Se îndepărtează cu apă caldă. Tratamentul se face odată pe zi, până când durerile dispar. În paralel, ghimbirul se folosește și intern, amestecat cu limonadă sau ceai. Nu consumați, însă, niciodată semințe de mac în cantități mari pentru a vă reduce durerile, pentru că devin toxice.

„Injecţiile cu acid hialuronic ajută la repararea cartilajului”

- Cercetătorii spun că 98% dintre bolile articulare sunt cauzate de modificarea cartilajului. Ce remedii naturale recomandați în acest sens?

- Cele mai bune sunt aplicațiile cu frunze strivite de varză sau de brusture. Atenție! Frunzele de brusture nu se aplică niciodată direct pe piele, pentru că pot provoca iritații. Frunza de brusture proaspătă se pune seara în spirt medicinal și se lasă până se impregnează foarte bine. Ulterior se așază pe locul dureros o pânză subțire, peste care se aplică frunza bine scursă și se fixează cu o altă bucată de pânză. Se lasă până se răcește. Tratamentul nu se face mai mult de patru-șase zile la rând, folosindu-se, de fiecare dată, frunze proaspete. Dacă remediul se realizează toamna, toată iarna veți scăpa de durerile reumatice. Leacul este foarte bun și împotriva sciaticei și a spondilozei. De asemenea, durerea de genunchi cedează cu împachetări cu parafină sau argilă. Împachetările cu parafină constau în aplicarea acesteia local, pe regiunea afectată a corpului. Este o procedură des întâlnită şi cu vechime în ceea ce priveşte procesul de recuperare medicală. Cât privește argila, cu o oră înainte de aplicare se amestecă câteva linguri de lut cu apă în vase de porţelan folosind o lingură de lemn. Se pune pe locul bolnav. Spectaculoase pentru refacerea cartilajului și reducerea durerii de genunchi sunt și injecțiile cu acid hialuronic. Această metodă însă trebuie făcută odată la câteva luni.

În combinație cu alte tratamente, acupunctura reprezintă una dintre cele mai bune terapii pentru ameliorarea durerilor de genunchi

„PRP reduce inflamaţia tendoanelor“

- Ce alte soluții mai sunt utile pentru a stopa durerile de genunchi?

- PRP (plasma îmbogătățită cu trombocite) este o metodă naturală revoluționară care folosește sângele propriu pentru a accelera vindecarea țesuturilor moi. Acest remediu sporește capacitatea naturală a organismului de a se vindeca, reduce inflamația tendoanelor și articulațiilor și accelerează procesul de reparare a ligamentelor deteriorate. Tehnica este foarte simplă: se obține o probă de sânge de la pacient, iar acesta este centrifugat, cu scopul de a separa plasma și trombocitele de restul componentelor sangvine. Plasma bogată în trombocite este ulterior recoltată și injectată în zona lezată. De asemenea, este recomandată și terapia cu unde de șoc (ESWT), care face adevărate minuni în diverse microcalcificări care apar la nivelul articulației genunchiului. Se fac trei-cinci ședințe, cu frecvența săptămânală. Totodată, puteți apela la electroterapie, masaj sau kinetoterapie, 10-12 ședințe.