Main menu

header

821 8 2de Călin Popa şi Adrian Pătrăuceanu

Considerate hrană sacră încă din cele mai vechi timpuri, alunele de pădure s-au dovedit de-a lungul secolelor aliate ale sănătății oamenilor, fiind pline de compuși și nutrienți benefici pentru organism.

Previn defectele de tub neuronal

Scrierile antice grecești menționează alunele de pădure ca având capacitatea de a vindeca tusea cronică şi de a creşte imunitatea organismului. Practic, aceste fructe reprezintă o sursă excelentă de proteine, minerale şi vitamine şi au un conţinut scăzut de sare. Cercetările moderne au pus în evidență faptul că aceste fructe delicioase au o mare concentrație de acid folic, ceea ce le recomandă în dieta femeilor însărcinate, întrucât contribuie la prevenirea defectelor de tub neuronal.

Protejează ADN!

Din alunele de pădure presate la rece se obţine un ulei cu proprietăți deosebite. Administrat intern, câte o linguriţă seara şi dimineaţa, timp de 15 zile, acest ulei elimină paraziții intestinali. Consumat cu regularitate, are efecte tămăduitoare împotriva infecțiilor respiratorii. În același timp, alunele de pădure conţin cantităţi însemnate de antioxidanţi. Aceştia protejează organismul împotriva stresului oxidativ, care poate deteriora structura celulară și, în același timp, previn boli cornice grave, inclusiv cancerul. Totodată, consumul acestor fructe previne îmbătrânirea și protejează ADN.

Îmbunătățesc starea arterelor

Consumul de alune de pădure protejează inima. Concentraţia ridicată de antioxidanţi şi de grăsimi sănătoase din aceste fructe poate creşte potenţialul antioxidant şi reduce nivelurile de colesterol și trigliceride din sânge. De asemenea, consumatorii de alune de pădure care au participat la serii repetate de teste au experimentat îmbunătăţiri în sănătatea arterială, în sensul flexibilizării arterelor, şi în markerii inflamatori din sânge.

PONT. Alunele de pădure aduc organismului fibre dietetice, care încurajează peristaltismul intestinal și previn astfel constipația.