Main menu

header

821 9 1de Călin Popa şi Adrian Pătrăuceanu

Variațiune de ceai fermentat tipic provinciei Yunnan, din China, pu-erh este prețuit pentru numeroase calități, pe lângă gustul deosebit remarcându-se și beneficiile pentru sănătate.

„Arde” celulele grase depozitate de organism!

Pu-erh este unic în primul rând pentru că este furnizat de un arbore care crește doar în acea regiune, „bătrânul copac sălbatic”, iar în al doilea rând pentru faptul că frunzele din care este preparat sunt fermentate. În aceste condiții, ceaiul aduce și beneficii acestui proces, cu aplicabilitate specială pe direcția menținerii echilibrului microflorei intestinale și a scăderii nivelului de zahăr din sânge, notează healthline.com. De asemenea, potrivit rezultatelor unor studii de laborator, acest ceai susține „arderea” celulelor grase depozitate de organism, având astfel proprietatea de a contribui la scăderea în greutate. Pe această direcție, o cercetare derulată pe voluntari supraponderali cărora li s-au administrat 333 mg ceai pu-erh, de trei ori pe zi, timp de 12 săptămâni, a reliefat faptul că participanților le-au scăzut semnificativ dimensiunea abdomenului și masa corporală, spre deosebire de voluntarii din grupul de control.

Stimulează secreţia de bilă

Mai multe cercetări derulate pe animale de laborator au pus în evidență faptul că extractul de ceai pu-erh are capacitatea de a reduce nivelul colesterolului, prin stimularea secreției de bilă și reducerea cantității de grăsime care ajunge în fluxul sangvin. În același timp, planta a demonstrat capacitatea de a contribui la combaterea acumulării de grăsime la nivelul ficatului. Același extract de pu-erh a demonstrat proprietatea de a distruge celulele canceroase cultivate în condiții de laborator, cu rezultate promițătoare în cancerul oral, de sân și de colon. Rezultatele acestor studii au determinat introducerea plantei într-o linie nouă de cercetare pe această direcție. Ceaiul pu-erh are o manieră de preparare mai deosebită: peste o linguriță cu frunze de plantă puse în ceainic se toarnă apă fierbinte cât să le acopere, apoi aceasta se aruncă și se repetă operațiunea, după care se umple vasul cu apă clocotită și se lasă să stea peste frunze timp de două minute sau ceva mai mult, în funcție de tăria preferată.

PONT. Specialiștii recomandă un consum de maximum 750 ml ceai pu-erh pe zi.