Main menu

header

820 6 1de Călin Popa şi Carmen Bădulescu

Delicios, apreciat, versatil și plin de substanțe benefice pentru organism, morcovul este a doua cea mai consumată legumă din lume pentru motive bine întemeiate. Asociată din cele mai vechi timpuri cu proprietăți de excepție pentru sănătate, adevărată terapie în farfurie, această legumă de top are proprietăți curative multiple, clar definite de știință.

Încetinește eliberarea zaharurilor în sânge!

Inclusiv gătit, morcovul îşi păstrează proprietăţile nutritive, fiind, astfel, excepţia de la o regulă care spune că, prin fierbere, legumele îşi pierd mare parte din vitamine. În orice formă, morcovul este o sursă importantă de vitaminele A şi B6, de potasiu, magneziu şi acid folic. De asemenea, carotenoizii din morcov sunt printre cele mai importante substanțe, deoarece au proprietăți antioxidante, prin intermediul cărora susțin buna funcționare a organismului. Principalii carotenoizi sunt betacaro- tenul, alfacarotenul, luteina, licopenul, antocianinele și poliacetilenele. În aceste condiții, consumul regulat de morcov ajută la scăderea nivelului de colesterol din sânge, factor ce contribuie la instalarea diabetului. Fiind o legumă cu un conținut mic de calorii, zaharuri naturale și implicit cu un indice glicemic scăzut, morcovul aduce și fibre, care încetinesc eliberarea zaharurilor, sub formă de glucoză, în sânge. În cazul persoanelor cu diabet, este de preferat consumul de morcov în stare crudă sau în diverse preparate, și nu sub formă de suc, care are un nivel mai concentrat de zaharuri.

Susține detoxificarea tractului digestiv

Potrivit unui mare număr de cercetări internaționale, dintre care unele foarte recente, morcovul previne nictalopia (popular i se mai spune şi „orbul găinilor”), condiție cauzată de lipsa vitaminei A în orga- nism și care se manifestă prin incapacita- tea de a vedea noaptea sau în situații de luminozitate redusă. Întrucât conține betacaroten, luteină și zeaxantină într-o cantitate mare, nutrienți cu proprietăți antioxidante puternice, morcovul previne instala- rea afecțiunilor oftalmologice, cum ar fi degenerescența maculară, condiție de pierdere a vederii centrale ce apare la persoanele în vârstă. În același timp, consumat ca parte din feluri principale la mesele zilnice, morcovul contribuie la instalarea senzației de sațietate și scade aportul caloric consumat, arată un studiu realizat în cadrul Universității Ulster, din Irlanda de Nord. Mai mult, morcovul susține organismul în detoxificarea tractului digestiv, datorită conținutului de fibre. Astfel, sunt eliminate mult mai ușor toxinele. Sucul de morcovi este o alternativă bună pentru a oferi organismului mai multe fibre.

Echilibrează perfect tensiunea arterială

Prin fierbere, morcovul îşi pierde duritatea, iar organismul îl digeră mai uşor, absorbind o cantitate mult mai mare de betacaroten. Potrivit rezultatelor unui studiu derulat în Marea Britanie, în urma fierberii, 60% din betacaroten este asimilat. Mai mult, dacă morcovii fierți sunt trecuţi şi prin blender, antioxidantul din aceștia este absorbit în procent de 90%. Ca urmare, consumul de morcovi este creditat cu proprietatea de a scădea riscul de apariție a afecțiunilor cardiovasculare și hipertensiunii. Asociația Americană a Inimii recomandă consumul de morcovi, întrucât contribuie la relaxarea vaselor de sânge și echilibrează tensiunea arterială. În plus, prin conținutul important de fibre solubile și insolubile, această legumă diminuează pericolul de instalare a bolilor cardiovasculare.

Vă scapă de placa bacteriană

Un studiu de dată recentă a reconfirmat faptul că există o legătură între consumul sucului de morcov proaspăt stors, fără conservanți, și scăderea nivelului de stres oxidativ, respectiv o mai bună apărare a organismului împotriva agresiunilor de toate felurile și a instalării unor boli cronice. La acest efect contribuie și vitamina C din morcov, nutrient vital pentru un sistem imunitar puternic, care luptă eficient împotriva agenților patogeni și radicalilor liberi. În plus, betacarotenul este precursorul vitaminei A, care, la rândul său, este implicată în procesul de formare și de protecție a membranelor din organism, barieră care ține la distanță agenții patogeni. Pe de altă parte, consumat după fiecare masă, morcovul acţionează ca un abraziv natural, eliminând resturile alimentare de la nivelul danturii şi placa bacteriană.

Favorizează eliminarea acidului uric

La nivel hepatic, morcovul acţionează asupra bilei în special, dar are și capacitatea de a regla ansamblul activităţilor ficatului. Morcovul este şi cel mai bun prieten al intestinului - reglează tranzitul intestinal, având o acţiune de dezinfectare şi de cicatrizare. În același timp, un consum regulat de morcovi favorizează eliminarea acidului uric din organism şi astfel se obțin rezultate notabile în lupta cu afecțiuni cum sunt reumatismul, guta sau artrita. Extern, morcovul este un aliat redutabil al pielii. Uleiul și alte extracte din această legumă complexă sunt ingrediente des întâlnite atât în produsele de îngrijire, cât și în cremele și loțiunile de plajă, datorită efectului protector pe care îl oferă împotriva efectelor nocive ale razelor UV, inclusiv pe direcția prevenirii instalării cancerului de piele.

Sucul îmbunătăţeşte starea persoanelor expuse la intoxicaţia cu plumb

820 6 2Betacarotenul din sucul de morcovi reduce riscul problemelor de memorie apărute odată cu înaintarea în vârstă. Prin efectul de combatere a stresului oxidativ, această băutură versatilă, care poate fi consumată singură sau în combinații diverse, protejează inclusiv celulele creierului. Unul dintre cele mai relevante studii în domeniu a cercetat efectul sucului de morcovi asupra unor persoane expuse la intoxicație cu plumb, băutura determinând o scădere semnificativă a prezenței metalului în organism. De asemenea, potasiul din sucul de morcovi poate reduce riscul de accident vascular cerebral. Totodată, fiind bogat în substanţe nutritive, sucul de morcovi este recomandat pentru o sarcină sănătoasă, precum și pentru persoanele care vor să slăbească, întrucât este foarte eficient în special pentru reducerea stratului periculos de grăsime din zona abdomenului.

Datorită conţinutului de falcarinol, morcovii reduc riscul apariţiei cancerului de plămâni, de colon şi mamar cu aproximativ 30%

Chec pufos cu morcovi şi nucă

820 6 3Ingrediente: 4 ouă la temperatura camerei, 300 g zahăr, 500 g făină, 200 g iaurt, 1 praf de sare, 200 ml ulei, 100 g nucă măcinată mare, 2 morcovi mari, 2 pliculețe cu praf de copt, 2 pliculețe cu zahăr vanilat.

Mod de preparare: se încinge cuptorul la 160 de grade Celsius. Morcovii se dau pe răzătoarea mică și se storc bine. Ouăle se mixează cu praful de sare, apoi cu zahărul, timp de cinci minute, adăugând uleiul în fir subțire. La final, se toarnă iaurtul. După alte două minute, se oprește mixerul și se adaugă în compoziție făina, nuca, praful de copt și zahărul vanilat, amestecând cu o lingură de lemn. După ce s-au încorporat bine, se introduc și morcovii. Compoziția rezultată se așază într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se dă la cuptor, la 160 de grade Celsius, pentru 30 de minute, după care se ridică temperatura la 180 de grade Celsius, pentru ca preparatul să-și mențină bine forma. Se lasă la copt până se rumenește. Se taie după ce s-a răcit bine.