Main menu

header

820 7 2de Călin Popa şi Gabriela Comşa

Condiment delicios, cu o aromă de excepție, busuiocul este și un renumit vindecător. Preparatele pe bază de plantă sunt vedete ale terapiilor deosebit de variate, care se adresează unui mare număr de afecțiuni.

De ajutor în anorexie

În industria farmaceutică, busuiocul intră în componența ceaiurilor medicinale care au un efect recunoscut pe direcția ameliorării afecțiunilor respiratorii, în special tusea, inclusiv cea convulsivă, sau astmul bronșic. Ceaiul de busuioc se prepară dintr-o linguriță cu plantă peste care se toarnă o cană cu apă clocotită. Se poate administra în trei reprize zilnic, cu efecte bene- fice și în sporirea lactației mămicilor care alăptează. De asemenea, ceaiul de busuioc este de ajutor în afecțiuni digestive, cum ar fi anorexia, colicii intestinali sau diareea, întrucât acționează ca agent cicatrizant și simulează pofta de mâncare. În același timp, plata are capacitatea de a reface pH-ul corpului, iar ca urmare, se îmbunătăţeşte digestia, prin echilibrarea florei intestinale. De altfel, busuiocul este folosit în mod tradiţional pentru reducerea balonării şi a retenţiei de apă, a crampelor stomacale, a refluxului gastric şi chiar pentru eradicarea paraziţilor stomacali.

Protejează în profunzime structura ADN

Busuiocul vine în sprijinul sănătății omului și sub formă de ulei esențial. Unul dintre beneficiile de bază ale acestui ulei este abilitatea sa de a combate efectele negative ale radicalilor liberi, protejând structura ADN şi a celulelor. Aceste acțiuni se datorează prezenței în plantă a unor antioxidanți redutabili, din categoria flavonoidelor solubile în apă - orientina şi viceninara - care protejează celulele esenţiale pentru funcţia imunitară, precum şi structurile celulare unde se depozitează ADN. Practic, antioxidanţii prezenţi în busuioc combat oxidarea şi încetinesc efectele îmbătrânirii. În același timp, extractul de busuioc s-a dovedit util, în cadrul unor cercetări extinse, împotriva infecțiilor bacteriene, inclusiv în cazul tulpinilor rezistente la antibiotice.

Reduce inflamaţiile

Busuiocul conţine uleiuri esenţiale puternice, cum sunt eugenolul, citronelolul şi linalolul. Acestea reduc inflamaţia, cauza principală a bolilor de inimă şi a unui mare număr de afecţiuni inflamatorii și cronice. De altfel, planta este binecunoscută pentru acțiunea anticancer. Literatura de specialitate menționează proprietatea busuiocului de a preveni boala în mod natural, în special prin inducerea morții celulelor canceroase şi oprirea dezvoltării tumorilor. În studiile pe animale, extractul de busuioc a demonstrat și că protejează în mod selectiv ţesutul sănătos şi celulele de efectele negative ale tratamentelor pentru cancer cu radiaţii sau chimioterapii.

Antioxidant şi antiinflamator, busuiocul favorizează relaxarea muşchilor care controlează funcţionarea vaselor de sânge, promovând o presiune arterială sănătoasă

Reglează hormonii responsabili cu... starea de bine

Potrivit unor studii de dată recentă, busuiocul acţionează ca un adaptogen natural, ajutând corpul să se adapteze la stres şi să echilibreze efectele dăunătoare ale factorilor de stres asupra proceselor fiziologice. Beneficiile busuiocului au fost demonstrate și în cazul persoanelor care suferă de tulburări mentale sau de comportament. Aceste avantaje sunt explicate de oamenii de știință prin prezența în planta aromatică a unor compuși care acționează pozitiv asupra creierului, stimulând neurotransmiţătorii să regleze hormonii responsabili de starea de bine.