Main menu

header

820 7 1de Ştefania Băcanu şi Daniel Şuta

Pătrunjelul de câmp este un complex de vitamine, fier şi magneziu, ceea ce îi dă puternice proprietăți antioxidante. Tocmai de aceea, este utilizat, de mii de ani, în medicina naturistă, în special în tratarea bolilor de plămâni, ale rinichilor, dar şi în cazul inflamaţiilor cronice existente în organism.

Tratează astmul bronşic

Substanţele care se regăsesc în pătrunjelul de câmp şi-au dovedit eficienţa pentru tratarea şi relaxarea bronhiilor şi eliminarea secreţiilor de la acest nivel. Combate bolile de plămâni reuşind, astfel, să împiedice apariţia cancerului, pentru că este mucolitic şi un expectorant eficient. Dacă suferiţi de o afecţiune cardiovasculară cronică, consumul regulat al acestei plante vă va ajuta să evitaţi agravarea acesteia. De asemenea, pătrunjelul de câmp fluidizează sângele şi susţine circulaţia acestuia către creier, dilată arterele şi împiedică apariţia cheagurilor de sânge. Este un remediu extraordinar în cazul tulburărilor digestive, litiazei renale şi biliare, gutei, edemelor, tulburărilor menstruale şi arsurilor gastrice.

Tinctura opreşte hemoragiile nazale

În remediile naturiste se foloseşte rădăcina pătrunjelului de câmp, care se recoltează primăvara, din martie până în aprilie, sau toamna, din septembrie până în octombrie. Se curăţă, se taie de-a lungul, apoi se usucă într-un loc aerisit sau în cuptor. Din ea se face ceai sau tinctură. În cazul infuziei, aceasta se prepară din trei-patru linguriţe cu rădăcină pisată, la 700 ml apă, şi se bea în timpul zilei, de preferat între mese, cel puţin şapte zile. Tratamentul este recomandat, de obicei, toamna, pentru a întări organismul înainte de expunerea la frig. Tinctura se foloseşte ca uz extern, în cazul hemoragiilor nazale sau rănilor purulente greu vindecabile. Aceasta se găseşte în farmacii, dar se poate pregăti şi acasă, din rădăcină de pătrunjel şi alcool. Extractul obţinut se aplică pe zona afectat până la vindecare.