Main menu

header

820 8 1de Călin Popa şi Adrian Pătrăuceanu

Una dintre cele mai iubite plante de apartament, mușcata este spectaculoasă, utilă și, nu în ultimul rând, medicinală. Proprietățile terapeutice ale minunatei vindecătoare vin din negura timpului, iar studiile științifice au confirmat mare parte dintre virtuțile acestei plante de excepție.

Întărește sistemul nervos

Din cele mai vechi timpuri se consideră că mușcata creează o atmosferă liniștită, calmă și caldă în casele oamenilor. Și nu este doar o credință. Datorită mirosului său plăcut, planta ajută la întărirea sistemului nervos și la instalarea unei stări de bine. De pildă, în caz de radiculită, tulburare a sistemului nervos provocată de inflamarea rădăcinilor nervilor care ies din coloana vertebrală, zdrobiți câteva frunze de mușcată și aplicați compresa pe zona afectată. De asemenea, este binecunoscut faptul că mușcata poate fi utilizată și pentru a trata durerile de cap și simptomele răcelilor, fiind folosită frecvent, sub formă de ulei, în aromoterapie. Este suficient să adăugați câteva picături de ulei în difuzor pentru a obține un aer purificat.

Dizolvă depozitele de sare din rinichi

În unele tipuri de mușcată, cercetările științifice au confirmat prezența unor compuși care împiedică formarea cheagurilor de sânge și apariția tromboflebitei. Infuziile preparate din partea verde a plantei sunt creditate cu proprietatea de a dizolva depozitele de sare în rinichi, ceea ce recomandă planta în boala reumatică şi în gută. Unul dintre cele mai utilizate preparate este cel obținut prin turnarea unei căni cu apă clocotită peste două linguri cu frunze de mușcate care înfloresc cu flori roşii. Se infuzează lichidul timp de cel puțin două ore, sub capac, se strecoară, se storc resturile și se administrează câte un sfert de cană, de două ori pe zi, cu 30 de minute înainte de mese. Tratamentul poate fi urmat zece zile, apoi se poate relua, după același răstimp de pauză.

Curăță vasele sangvine

Mușcata este un aliat al sistemului cardiovascular, în principal grație prezenței în frunzele plantei a unor compuși care favorizează buna circulație a sângelui. Preparatele pe bază de mușcată sunt recomandate de specialiștii în fitoterapie pentru echilibrarea tensiunii arteriale. Una dintre cele mai uzitate formule pentru combaterea hipertensiunii implică turnarea unei căni cu apă clocotită peste o lingură cu frunze proaspete de mușcată. Lichidul se menține pe baie de aburi timp de cinci minute, apoi se strecoară. Se poate administra câte o lingură, de trei ori pe zi, cu 15 minute înainte de masă, având efect și în stări de iritabilitate. Tratamentul durează de regulă o săptămână.

Pentru a scăpa de o durere supărătoare de dinți, țineți frunze de mușcată pe obraz, în dreptul zonei afectate

Este renumită ca adjuvant în cataractă

Infuzia de muşcată este folosită cu succes în medicina tradițională pentru capacitatea plantei de a favoriza o detoxificare profundă a organismului, de aceea cura cu acest ceai se poate face în fiecare primăvară. De asemenea, cercetările moderne au evidențiat faptul că frunzele plantei sunt pline cu vitamina C, în aceste condiții preparatele pe bază de mușcată fiind de mare ajutor pentru mineralizarea osoasă și pentru accelerarea vindecării. În plus, planta este renumită ca adjuvant în cataractă și în afecțiuni degenerative, întrucât este o comoară de nutrienți. Totodată, mușcata are efect și împotriva unor afecțiuni externe, în special ale pielii, acționând rapid atunci când infuzia este turnată în apa de baie.