Main menu

header

819 9 1de Călin Popa şi Adrian Barna

Plante suculente foarte răspândite în America de Nord, agavele sunt mai mult decât „produse” comestibile și pline de nutrienți: sunt alternative sănătoase la anumite alimente și, în același timp, tratează și previn anumite afecțiuni.

Combate dezechilibrele digestive

Potrivit literaturii de specialitate, din agavă se obține un nectar cu proprietăți remarcabile, în primul rând pentru că poate înlocui cu succes zahărul, blamat în societatea contemporană pentru răspândirea masivă a multor boli fatale. Acționând pe două căi - un gust dulce care „taie” apetitul și o cantitate mai mică necesară pentru a-l obține - acest produs bio are și calitatea notabilă de a nu creşte nivelul de zahăr din sânge, grație faptului că se absoarbe lent în organism, reușind astfel, în același timp, și să mențină sațietatea, contribuind la scăderea în greutate, și să prevină diabetul. Agava este renumită pentru numeroasele sale proprietăți depurative și diuretice, frunzele plantei fiind folosite în medicina tradițională. Studiile moderne au confirmat capacitatea agavei de a întări sistemul imunitar, de a combate dezechilibrele digestive (înlătură constipația) și de a fi eficientă împotriva grețurilor matinale de care suferă multe femei însărcinate, notează livestrong.com. De asemenea, prin antioxidanții pe care îi conține, agava previne cancerul, acționează împotriva stresului oxidativ și a îmbătrânirii premature.

Detoxifică organismul

Prin aportul de saponine, agava contribuie semnificativ la scăderea colesterolului, arată autorul Jonny Bowden, care semnează volumul „The Healthiest Meals on Earth” („Cele mai sănătoase meniuri de pe Pământ”). În același timp, planta este un remarcabil furnizor de fibre alimentare, care detoxifică organismul și mențin sănătatea intestinală. Tot în dreptul consumului de agavă specialiștii menționează îmbunătățirea rapidă a metabolismului, întrucât planta contribuie la o mai bună absorbție a nutrienților.

PONT. O porţie de agavă oferă 40% din necesarul zilnic de calciu şi zinc, combinație recomandată pentru accelerarea vindecării rănilor.