Main menu

header

818 7 1de Ștefania Băcanu şi Gabriela Comşa

Trandafirul japonez sau hibiscus, așa cum mai este cunoscut, este o plantă decorativă, foarte apreciată, îndeosebi pentru frunzișul bogat, de un verde strălucitor. Pe lângă înfrumusețarea camerei sau a grădinii, trandafirul japonez este folosit și în prepararea diverselor tratamente cosmetice, cum ar fi cele pentru păr și scalp, unde oferă rezultate uimitoare.

Vă scapă de mătreață

Florile trandafirului japonez sunt folosite în cosmetică, mai ales pentru hidratarea pielii și a părului. Utilizat cu regularitate, elimină mătreața, previne îmbătrâni- rea prematură a firului de păr și, implicit, albirea, oferindu-i strălucire și vitalitate. Pentru tratamentul scalpului, se utilizează o mască, sub formă de infuzie, realizată din petalele florilor uscate bine, în prealabil. Se iau aproximativ 25 g trandafir și se adaugă la un litru de apă clocotită. Se oprește focul și se lasă la răcit. Între timp, spălați părul normal, cu șamponul uzual, clătiți-l cu apă simplă, iar la final, adăugați infuzia de trandafir. Încercați să acoperiți toată zona scalpului. Dacă puteți sta cu părul în mască, 10-15 minute, cu atât mai bine. Repetați procedura de cel puțin două ori pe săptămână, timp de două luni, pentru rezultate cu efect îndelungat.

Oprește căderea părului

Ce capsule minune, ce fiole revitalizante, ce stimulator de creștere? În cazul căderii părului, tinctura din petale de trandafir japonez este una dintre cele mai bune remedii. Este un tratament natural care se prepară acasă, foarte simplu. Se usucă 35-40 de g floare, apoi se zobește bine cu ajutorului unui morjar. Pulberea obținută se pune într-un borcan cu capac (să se poată închide bine), peste care se adaugă 400 alcool alimentar de 50 de grade. Recipientul se strânge, astfel încât să nu intre aer deloc, și se lasă la macerat cel puțin 14 zile. După această perioadă, lichidul se filtrează, iar tinctura obținută se îmbuteliază în sticluțe mici, închise la culoare, dacă se poate, pentru a nu pătrunde lumina. Din acel moment, se poate începe tratamentul împotriva căderii părului. Mai exact, timp de 30 de zile, în fiecare seară, se tamponează foarte bine pielea capului cu tinctură, apoi se acoperă capul cu o eșarfă și se stă cu ea peste noapte. Cine nu suportă mirosul de alcool, se poate spăla a doua zi, dar seara trebuie să continue tratamentul. Rezultatele vor fi vizibile în maximum două săptămâni. Firele de păr noi încep să apară, iar căderea celor vechi se va reduce.

În tratamentul cu flori de trandafir japonez se poate folosi ulei esențial de cocos pentru păr, iar în măștile faciale, adăugați două-trei picături de ulei esențial de patchouli

Diminuează cearcănele

Lipsa somnului și oboseala cronică dau naștere cearcănelor inestetice, care dau bătăi de cap celor mai mulți, mai ales femeilor. Trandafirul japonez este un adjuvant excelent și luptă împotriva pungilor de sub ochi a căror vizibilitate este ridicată mai ales dimineața. Se folosește cataplasma din petalele florilor proaspete, bătute bine, până devin suculente. Apoi, pe fața curată, de regulă dimineața, se aplică planta și se lasă să acționeze aproximativ 20 de minute. Se poate combina cu zațul de cafea, despre care se știe că este un remediu excelent pentru cearcăne și pungile de sub ochi, grație proprietăților antiinflamatoare. Astfel că, cataplasma și o linguriță cu zaț se amestecă, iar rezultatul obținut se întinde pe față. După 15 minute se clătește fața și se aplică o cremă hidratantă.