Main menu

header

818 8 3de Călin Popa şi Carmen Bădulescu

Una dintre cerealele cele mai sănătoase de pe planetă este considerată teff, originară din Etiopia și foarte apreciată pentru că nu conține gluten. Versatil, cu o textură aparte și un gust unic, acest superaliment reprezintă o comoară de nutrienți foarte importanți pentru sănătate.

Ideal în dieta persoanelor care suferă de boala celiacă

Teff este o cereală cunoscută de etiopieni din vechime și care a demonstrat, pe parcursul cercetărilor care au avut-o în centru, beneficii enorme pentru sănătate. Rudă a meiului, deși complet diferit, teff are o textură distinctă și un gust deosebit, o dimensiune comparabilă cu cea a seminţei de mac şi un iz fin de nucă. Din perspectiva nutrienților, această cereală este o adevărată campioană: are un conţinut ridicat de proteine şi aduce organismului opt aminoacizi esenţiali. De pildă, lisina pe care o conține teff, mai puțin întâlnită la alte cereale, este crucială pentru producerea de proteine, hormoni, enzime, colagen și elastină, susținând absorbția de calciu, producerea de energie și sistemul imunitar.

Consumul de teff se traduce printr-un aport semnificativ de calciu (de două ori mai mult decât spanacul, la o comparaţie în volume), magneziu, fier uşor absorbabil, vitamina B6, zinc, fosfor, cupru şi vitamina C, mai rar întâlnită în cereale. În aceste condiții, consumul de făină din teff combate anemia în general și a femeilor însărcinate în special, notează healthline.com. Totodată, prin faptul că nu conține gluten, teff este ideal în dieta persoanelor care suferă de boala celiacă. Urmare a confirmării calităților nutriționale ale cerealei, teff a primit în Occident supratitlul de „noua quinoa”, intrând direct în categoria superalimentelor.

Făina reglează tranzitul intestinal

Prin conținutul ridicat de fibre insolubile (în proporţie de 20%-40%) şi cu un indice glicemic mic, cereala este o opțiune în regimul diabeticilor, pentru stabilizarea nivelului de zaharuri din sânge. În același timp, consumul de teff asigură reglarea tranzitului intestinal şi menţinerea sănătoasă a aparatului digestiv, alături de echilibrul nivelului de colesterol. În paralel, această cereală conține foarte puține grăsimi saturate, ceea ce înseamnă că preparatele care au la bază făina de teff reprezintă o alegere perfectă pentru persoanele care vor să scadă în greutate sau să-și mențină silueta, întrucât prelungește senzația de sațietate.

Pentru a încorpora teff într-o reţetă care implică fierbere, fiecare măsură de cereală necesită două măsuri de lichid (apă sau supă)

Pateu de teff

Ingrediente: 100 g teff, 50 g seminţe de cânepă decorticate, 40 g tofu, sare, legume crude.

Mod de preparare: teff se spală într-un săculeţ de pânză sau într-o strecurătoare foarte fină, se pune la hidratat câteva ore şi apoi se fierbe (un volum cereală, trei volume apă) timp de aproximativ 15 minute. Se lasă la răcit, apoi se procesează cu ajutorul blenderului, împreună cu seminţele de cânepă, tofu şi sare, până se obţine o cremă tartinabilă. Se serveşte pe felii de pâine integrală, cu feliuţe subţiri de legume crude.