Main menu

header

818 8 1de Călin Popa şi Adrian Pătrăuceanu

O plantă folosită de secole pentru vopsitul țesăturilor, indigo, este remediul natural către care se îndreaptă suferinzii de psoriazis care constată că medicația în cazul lor nu funcționează.

Remediu pentru hemoroizi

O cercetare de ultimă oră a experților de la Universitatea „George Washington”, din SUA, arată că pacienții cu psoriazis care nu reușesc să se vindece prin intermediul medicației clasice apelează la tratamente naturiste pe bază de indigo. Potrivit cercetătorilor americani, această plantă este utilizată de secole în medicina tradițională chineză și a demonstrat calități certe de antiinflamator. Dar aceste proprietăți nu sunt singurele cu care este creditată planta cunoscută și sub denumirea de „qing dai”. Indigo este prezent în terapiile chinezești ca un remediu pentru afecțiuni ale ficatului, ca analgezic și purificator al organismului. În cadrul unor teste pe animale de laborator, experții de la Siddha Medical College, din India, au constatat că extractul și decoctul din frunze de indigo au generat descreșterea toxicității la nivelul ficatului. De asemenea, studii din secolul al XIX-lea au plasat indigo printre potențiale remedii anticancer, în special cele de ovare și de stomac, fiind utilizat în principal sucul extras din plante proaspete. De asemenea, indigo este folosit în tradiția asiatică împotriva mușcăturilor veninoase de scorpion, precum și contra bolii hemoroidale. Astăzi, planta se administrează la recomandarea, sub supravegherea și în cantitățile exacte prescrise de specialist.

De ajutor în bronșită

Printre prețioșii compuși ai plantei numite indigo se numără kempferol, rotenol, rotenoide etc. În aceste condiții, ayurveda recomandă indigo împotriva constipației, a bolii gutoase și a dezechilibrelor de ritm cardiac. Ca tonic, planta este de ajutor în afecțiuni respiratorii cum sunt răceala, tusea, gripa, bronșita, alergiile, se arată în recomandările medicinei tradiționale indiene, care menționează calitățile expectorante ale extractului de rădăcină și frunze de indigo.

Atenție! Femeile însărcinate și cele care alăptează trebuie să evite preparatele pe bază de indigo, care nu au fost încă studiate suficient de medicina modernă.