Main menu

header

817 7 2de Călin Popa şi Gabriela Comşa

Arbust spinos, neprietenos, drăcila oferă în scop terapeutic coaja de pe rădăcină, tulpinile și fructele, toate cu proprietăți vindecătoare remarcabile, care au făcut din această plantă medicinală un aliat prețios pentru sănătatea întregului organism.

Favorizează evacuarea bilei

Drăcila conţine alcaloizi, cel mai important fiind cel denumit berberină, datorită căreia preparatele pe bază de plantă îmbunătățesc digestia şi combat afecţiunile hepatice, cum sunt icterul sau litiaza biliară. Drăcila stimulează secreţia bilei, favorizează evacuarea acesteia în duoden şi digestia la nivelul stomacului. Cu acțiune de curățare a ficatului, această plantă este un excelent drenor al bilei, fiind astfel de folos pentru detoxificarea și buna funcționare a întregului sistem digestiv. Ceaiul din rădăcină de drăcilă este eficient în constipaţie, precum și în calmarea durerilor de stomac sau de ficat. Infuzia se prepară din două lingurițe cu pulbere de coajă puse în 250 ml apă. Se fierbe timp de zece minute, după care se strecoară. Se pot consuma în două-trei reprize pe zi.

Utilă în infecțiile tractului urinar

Studiind în detaliu capacitatea antiinfecțioasă a drăcilei, utilizată de mii de ani în medicina tradițională chineză pentru capacitatea de a anihila germenii, experții au pus în evidență faptul că planta poate combate infecțiile tractului urinar și manifestă o acțiune antimicrobiană eficientă împotriva unei mari varietăți de agenți patogeni, printre care Chlamydia, Helicobacter pylori, virusuri și fungi. În același timp, berberina din această plantă a fost studiată din perspectiva ameliorării unor afecțiuni ale aparatului genital feminin. Potrivit verywellhealth.com, preparatele pe bază de drăcilă sunt adjuvanți de calibru împotriva sindromului ovarelor polichistice și, de asemenea, sunt de folos pentru creșterea fertilității. În cadrul unor studii extinse, s-a observat o ovulație sporită cu până la 25% în cazul femeilor tratate cu extract de drăcilă.

Scade glicemia

La sfârșitul anilor 1990 era descoperit întâmplător efectul de scădere a glicemiei pe care îl antrena administrarea acestei plante. De atunci, drăcila figurează în una dintre cele mai respectate baze de date pentru plante medicinale, Natural Medicines Comprehensive, care notează în dreptul preparatelor pe bază de plantă capacitatea de a combate diabetul. După o serie de experimente care au implicat administrarea de suplimente cu drăcilă, în cantitate de 500 mg, de două ori pe zi, timp de trei luni, s-a remarcat o eficacitate a plantei comparabilă cu cea a medicamentelor.

Berberina din drăcilă a demonstrat proprietatea de a scădea nivelul colesterolului, planta fiind astfel un aliat al sistemului cardiovascular

Comprese pentru bolile de piele

Drăcila are certe efecte pe direcția ameliorării unor afecțiuni externe. Astfel, potrivit unor studii de dată recentă, un gel special cu berberină poate reduce mult din roșeața și dimensiunea rănilor provocate de cancer. De asemenea, sub formă de comprese cu infuzie, drăcila este eficientă împotriva bolilor de piele. În plus, ca tinctură, planta se remarcă prin atenuarea suferințelor provocate de artrită și reumatism, întrucât are efect antiinflamator. Tinctura se prepară din 20 g scoarţă sau fructe de drăcilă mărunţite, puse în 100 ml alcool alimentar de 70 de grade. Se lasă la temperatura camerei timp de 15 zile, apoi se strecoară şi se trece în sticluţe de capacitate mai mică, în care poate fi păstrată până la doi ani.