Main menu

header

817 7 1de Călin Popa şi Adrian Barna

Puternică, vindecătoare de renume, iedera este apreciată ca excelent calmant încă din Antichitate. Acțiunea terapeutică a aces- tei plante a traversat generațiile, demonstrându-și proprietățile și în cadrul cercetărilor moderne.

Atenuează suferințele articulare

Din cele mai vechi timpuri, iedera a fost considerată nu doar o plantă cu încărcătură simbolistică deosebită, indicând competitivitatea și capacitatea de a învinge, ci și una terapeutică remarcabilă, fiind folosită pe scară largă împotriva durerilor de tot felul - de cap, de dinți, menstruale. Cercetările efectuate de oamenii de știință ai epocii moderne au confirmat proprietățile de analgezic natural ale acestei plante, care este folosită și astăzi împotriva durerilor de splină. Puterea de vindecare a plantei se datorează unor compuși cu mare putere terapeutică, numiți saponine, care acționează ca agenți expectoranți și antimicrobieni. În prezent, este utilizat extractul din frunze de iederă, care se administrează la recomandarea și în dozele prescrise de un specialist.

Calmează astmul

În aceste condiții, plata este un redutabil remediu împotriva afecțiunilor respiratorii, fiind de mare folos celor care suferă de obstrucție pulmonară, bronșită, astm, tuse sau diverse alergii, notează herbionextracts.com. Prin relaxarea musculaturii respiratorii și capacitatea de a stimula eliminarea mucusului, iedera facilitează respirația și ușurează simptomele sinuzitei. Picăturile și siropurile de iederă, care se pot procura din magazinele cu profil naturist, sunt recomandate pentru atenuarea inflamațiilor la nivelul tractului respirator. De asemenea, proprietățile antiinflamatoare ale iederei recomandă planta împotriva unor afecțiuni cum sunt guta, artrita sau reumatismul. Pe lângă infuzia preparată din o linguriță cu plantă la 250 ml apă clocotită, se poate recurge la comprese cu frunze de iederă zdrobite, aplicate direct pe locul afectat. În același timp, bandajul cu frunze de iederă este de mare ajutor persoanelor care doresc să accelereze vindecarea unor leziuni postchirurgicale, a unor arsuri sau răni deschise.

Iedera poate fi periculoasă, având capacitatea de a provoca reacţii alergice dacă nu sunt respectate dozele prescrise