Main menu

header

817 8 2de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu

Parte a celebrului triunghi cu puteri vindecătoare numit „Triphala”, haritaki este un fruct-vedetă în Ayurveda, iar proprietățile sale terapeutice, multe confirmate de studii științifice, au cucerit întreaga lume.

Poate scădea trigliceridele

Folosit de secole în Asia, fructul uscat haritaki este o minune a naturii din perspectiva beneficiilor pe care le aduce sănătății omului. Aflat la dispoziția consumatorilor sub formă de suplimente, ex- tract, uscat sau pulbere, haritaki este plin de vitamina C, de antioxidanți și de compuși cu proprietăți antiinflamatoare, notează verywellhealth.com. Astfel, studii derulate pe animale de laborator au pus în evidență acțiunea benefică a acestor substanțe pentru susținerea sănătății inimii și sistemului cardiovascular. O cercetare ale cărei rezultate au fost publicate în „Journal of Advanced Pharmaceutical Technology & Research” menționează faptul că administrarea de haritaki poate scădea nivelul colesterolului și trigliceridelor.

Întârzie îmbătrânirea prematură

O cercetare recentă, publicată în „Journal of Anaesthesiology Clinical Pharmacology”, a pus în lumină capacitatea haritaki de a atenua durerile, în special pe cele cronice. Participanții la teste cărora li s-au administrat suplimente cu acest fruct au manifestat o scădere a nivelului durerii în paralel cu o creștere a toleranței la aceasta. De asemenea, potrivit experimentelor derulate pe subiecți umani, haritaki este studiat din perspectiva atenuării durerilor de genunchi și articulare, întrucât are capacitatea de a crește mobilitatea și funcționarea membrelor afectate, îmbunătățind astfel calitatea vieții. Totodată, prin antioxidanții și vitaminele furnizate, haritaki reduce stresul oxidativ la nivelul organismului, diminuând riscul instalării unor boli grave și prevenind îmbătrânirea prematură.

Susține activitatea cerebrală, luptând cu demenţa

Haritaki are o tradiție milenară de utilizare pe direcția susținerii până la vârste înaintate a bunei funcționări a creierului. Prin compușii pe care îi conține, acest superfruct asigură menținerea pe termen foarte lung a abilităților cognitive, memoria, concentrarea, atenția, capacitatea de învățare, prevenind, în paralel, și boli degenerative care au devenit probleme de sănătate publică la nivel mondial, cum sunt demența sau Alzheimer. Unele dintre studiile preliminare asupra plantei sugerează că rezultatele sale de excepție pe această direcție s-ar putea datora unei bune oxigenări a creierului, pa care o asigură consumul de haritaki. De asemenea, suplimentele cu acest fruct au dat rezultate într-o serie de experimente care vizează tratarea sindromului metabolic. Deși acțiunea haritaki nu este directă, prin micșorarea nivelului de zahăr din sânge, fructul ar putea deveni o soluție de tratament alternativ al persoanelor cu această afecțiune, precum și al diabeticilor.

Un studiu publicat în „Oral Health & Preventive Dentistry“ menţionează capacitatea haritaki de a preveni cariile dentare, fructul fiind inclus în formule de apă de gură, pentru proprietăţile sale antibacteriene

Detoxifică sistemul digestiv

Una dintre utilizările pe scară largă a fructelor haritaki este pe direcția beneficiilor pe care le generează la nivel digestiv. Potrivit literaturii de specialitate, fructul are proprietatea de a detoxifica întreg acest sistem, combătând patogenii, precum și de a echilibra funcționarea colonului, susținând sănătatea pe termen lung a proceselor digestiei. În același timp, haritaki este renumit pentru beneficiile dovedite pe care le aduce creșterii energiei și vitalității la nivelul întregului organism, fiind considerat un tonic de top și un aliat de calibru al sistemului imunitar.