Main menu

header

803 7 2de Călin Popa şi Adrian Barna

Fructe delicioase, cu o aromă deosebită și o mare utilitate pentru popoarele nevoite să călătorească prin deșerturi, curmalele sunt considerate „sursă a vieții” și alimente cu o mare capacitate de a susține starea de sănătate a organismului.

Susțin energia de fiecare zi

Curmalele sunt o sursă excelentă de calorii - 275 la fiecare 100 de grame de fructe - ceea ce le face fructe care susțin energia de fiecare zi. În același timp, furnizează fibre alimentare, atât solubile, cât și insolubile, ceea ce promovează o digestie sănătoasă și tranzitul confortabil al alimentelor de-a lungul tractului digestiv, favorizând eliminarea deșeurilor din organism și diminuând simptomele constipației. De altfel, apa de curmale, obținută din fructele lăsate într-un pahar cu apă peste noapte, este folosită pe scară largă ca tratament naturist de persoanele cu probleme de tranzit intestinal. Totodată, potrivit cercetărilor derulate de specialiști, curmalele conțin 15 minerale, inclusiv seleniu, un antioxidant puternic, vital pentru buna funcționare a sistemului imunitar.

Calmează tusea uscată

Curmalele au fost folosite de secole pentru a atenua tusea uscată și pentru a susține lupta împotriva bronșitelor. Aceste fructe acționează ca agenți de calmare a mucoasei tractului bronșic, având proprietăți antitusive demonstrate. Totodată, curmalele sunt faimoase pentru beneficiile aduse pacienților cu insuficiență renală, întrucât această afecțiune presupune limitarea aportului de proteine, iar curmalele conferă energie care suplinește acest deficit. Pe aceeași direcție se poate remarca efectul benefic al acestor fructe asupra stărilor de oboseală accentuată, de slăbiciune sau de convalescență prelungită, pe care aceste fructe le combat cu ajutorul zaharurilor, vitaminelor și mineralelor.

Protecţie faţă de degenerarea maculară

Consumul de curmale aduce organismului vitaminele din complexul B, precum și carotenele luteină și zeaxantină, care se absorb în retină, ajutând asftel funcțiile de filtrare a luminii și oferind protecție împotriva degenerării maculare. În același timp, consumul de curmale este creditat cu capacitatea de a preveni atacul vascular cerebral. Potrivit unei serii de studii care au luat în calcul datele a peste 241.000 de voluntari, magneziul din curmale poate scădea semnificativ riscul de producere a acestei afecțiuni.

În Orientul Mijlociu sunt folosite şi frunzele de curmal, consumate pe post de legume, precum și seminţele fructelor, măcinate şi amestecate cu făină din care se fabrică pâine

Tartă cu curmale

803 7 3Ingrediente. Pentru blat: 200 g biscuiţi populari, 5 linguri cu ulei de cocos, topit, 2 linguri cu miere. Pentru cremă: 240 g curmale fără sâmburi, 1 cană cu apă fierbinte, 3 linguri cu pudră de roşcove, 2 linguri cu ulei de cocos, 1 linguriţă cu tărâțe de psyllium, vanilie după gust.

Mod de preparare: se macină biscuiţii într-un blender şi se adaugă uleiul de cocos, trei linguri cu apă și mierea. Se pune compoziţia într-o tavă şi se presează bine. Se toarnă apă peste curmale şi se lasă la înmuiat 15 minute, apoi se mixează până se obţine un piure omogen. Se încorporează pudra de roşcove, uleiul de cocos, tărâțele de psyllium şi vanilia şi se întinde compoziţia peste blatul de biscuiţi. Se lasă la frigider minimum o oră. Se porţionează și se poate servi.