Main menu

header

802 7 2de Sorin Dumitrescu şi Gabriela Comşa

Apa de stafide poate fi considerată un echivalent al cafelei datorită efectelor sale energizante naturale. Fructele uscate au o densitate energetică ridicată, iar consumul lor pot aduce numeroase beneficii.

PONT: indienii le consumă dimineaţa, pe stomacul gol

Stafidele, în special, conțin o cantitate mare de zaharuri naturale - de unde și calitățile lor energizante. În ele se regăsesc, de asemenea, fier, potasiu și calciu - nutrienți care susțin rezistența fizică și psihică. Un mod inedit de a servi stafidele și de a beneficia de calitățile lor nutriționale și energizante este înmuierea lor în apă. Apa de stafide este o rețetă inspirată din bucătăria indiană. Indienii înmoaie stafidele în apă seara și le consumă a doua zi dimineața pe stomacul gol. Stafidele hidratate în apă sunt mult mai sănătoase decât stafidele crude, consumate ca atare. Asta pentru că nutrienții din pieliță se dizolvă în apă. Acest lucru înseamnă că vitaminele și mineralele se vor absorbi mai bine în corp. Inclusiv capacitatea lor antioxidantă crește prin hidratarea în apă.

Reglează nivelul tensiunii arteriale

Apa de stafide ajută ficatul, digestia și imunitatea. Reglează nivelul tensiunii arteriale - potasiul din stafide contribuie la echilibrarea conținutului de sare din corp, ducând astfel la reglarea presiunii arteriale. Combate constipația - fibrele din stafide au efecte laxative, mai ales când sunt dizolvate în apă. Ajută la scăderea în greutate - consumate cu moderație, stafidele hidratate țin apetitul și nivelul zahărului din sânge sub control. Susține imunitatea - vitaminele C și B din stafide întăresc funcția sistemului imunitar și, implicit, rezistența la infecții. Previne anemia - datorită conținutului de fier, vitamine din grupul B, mangan, cupru și acid folic ajută la producția de celule roșii din sânge și la creșterea nivelului de hemoglobină. Contra anemiei, se pun 15-25 de stafide într-o cratiţă cu apă și se lasă la înmuiat de seara până dimineața. A doua zi se consumă stafidele și se bea apa. Efectul antianemic și energizant crește dacă se adaugă și 3-4 nuci (facultativ), 150 g stafide şi 2 căni cu apă. Stafidele trebuie spălate mai întâi. Puneți apa într-o cratiță mică. Când începe să clocotească, adăugați stafidele și nucile şi stingeți focul. Puneți capacul și lăsați fructele la înmuiat peste noapte. În dimineața zilei următoare, strecurați apa și încălziți-o la foc mic. Beți această apă caldă pe stomacul gol. Așteptați jumătate de oră, apoi consumați și stafidele şi nucile, sau serviți micul-dejun. Stafidele pot fi consumate și pe parcursul zilei, nu neapărat dimineața. Se poate face o cură de patru zile pe lună cu apă de stafide în fiecare dimineață.

Îmbunătăţeşte memoria

Apa de stafide menține şi sănătatea oaselor - acest beneficiu se datorează conținutului de bor din stafide, un mineral important pentru formarea oaselor și susținerea densității osoase; stafidele conțin de asemenea calciu. Ajută la evitarea pierderilor de memorie - fosforul și vitamina C îmbunătățesc memoria; stafidele sunt recomandate îndeosebi vârstnicilor și persoanelor care învață. Rezolvă probleme stomacale - magneziul și potasiul din fructe neutralizează aciditatea excesivă a stomacului. Combate halena - stafidele au proprietăți antibacteriene și pot contribui la igienizarea orală și îndepărtarea mirosului neplăcut al gurii. Alte beneficii ale stafidelor înmuiate în apă sunt: diminuarea stării de oboseală și slăbiciune, protejarea vederii (datorită betacarotenului și vitaminei A), întărirea firului de păr (conţine fier, potasiu și vitamina B), reducerea inflamațiilor (aportul polifenolilor), apără de răceli și de alte infecții respiratorii (pentru că are vitamina C), prevenirea cariilor dentare (datorită acidului oleanolic), detoxifierea corpului (cu ajutorul fibrelor care se umflă în apă).