Main menu

header

801 7 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Plantă de excepție, care vine ca tămăduitor din negura vremurilor, virnanțul este folosit în mod curent pentru reducerea stresului și a anxietății, nu doar administrat ca terapie, ci și din perspectiva unei legende care spune că atunci când această plantă se ofilește, absoarbe energiile negative din mediul ambiant.

Stop varicelor!

Cu o puternică încărcătură simbolică, virnanțul vine din Antichitate, când planta era utilizată de romani, care credeau că poate alunga răul, de chinezi, care o foloseau pentru neutralizarea gândurilor sau dorințelor negative, și de celți, pentru protecție împotriva vrăjilor. Virnanțul era o plantă sacră și pentru evrei, egipteni și calcedonieni, care o considerau un dar de la zei. Dincolo de utilizările sale populare, planta a confirmat o serie de proprietăți medicinale, în cadrul unor studii moderne. Astfel, virnanțul este creditat cu capacitatea de a trata anumite probleme de circulație a sângelui, protejând pereții capilarelor, reducând varicele și prevenind hemoragiile interne. Se poate utiliza sub formă de ceai, preparat din o linguriță cu frunze zdrobite de virnanț într-o jumătate de cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat timp de 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă o repriză zilnic, notează healthbenefitstimes.com.

Eficient în cazuri de crize de epilepsie

Virnanțul este benefic pentru digestie, previne durerile de stomac și arsurile gastrice, reduce balonarea și ameliorează indigestiile, stimulând și funcția ficatului. Este recomandat după o masă copioasă, întrucât contribuie la tratarea crampelor abdominale, ceaiul eliminând bacteriile și prevenind astfel infecțiile la nivelul colonului, pre- cum și intoxicațiile. Administrată la recomandarea și în dozele prescrise de specialist, planta susține scăderea în greutate, prin reducerea retenției de lichide și stimularea eliminării grăsimilor din țesuturi. De asemenea, virnanțul calmează stările de nervozitate și ajută împotriva insomniei, datorită efectelor sale sedative. Mai mult, potrivit literaturii de specialitate, planta poate fi eficientă în cazuri de crize de epilepsie. În plus, viranțul este renumit pentru proprietatea de a menține un flux menstrual sănătos.

În numeroase culturi, din semințele de virnanț se gătește un tip de porridge, iar frunzele conferă un gust distinct, amărui, salatelor tradiționale

„Medicament“ antiartrită

Plantă cu binecunoscute efecte de calmare a durerilor, virnanțul este ideal în cazuri de contracturi ale tendoanelor, reducând încordarea, fiind recomandat și pentru efectele sale antiinflamatoare, care îl fac o opțiune de tratament naturist al suferințelor provocate de reumatism și de artrite. Ceaiul de virnanț se consumă în reprize de una-două cești pe zi, cu efecte de scădere semnificativă a durerilor și a înțepenirii articulațiilor. Dintre beneficiile externe ale virnanțului, aplicat sub formă de infuzie pe locurile afectate, se pot menționa acțiunea asupra dermatitelor și a bolii numite „piciorul atletului”, eliminarea oxidării de la suprafața tenului, calmarea crizelor de sciatică, atenuarea severității migrenelor sau dimi- nuarea simptomelor bronșitei cronice, prin menținerea de comprese cu ceai de virnanț pe piept.