Main menu

header

800 8 3de Călin Popa şi Adrian Barna

Algă intrată în categoria superalimentelor grație unor serii de proprietăți descoperite de cercetările moderne, spirulina continuă să ateste beneficii pentru sănătatea omului.

Combate intoxicația cu metale grele

Cele mai recente studii care au avut în centru proprietățile spirulinei pun în evidență o calitate cu atât mai importantă cu cât întreaga omenire traversează o perioadă de criză sanitară: proprietatea antiinflamatorie. Mai precis, această algă miraculoasă apără organismul de inflamațiile cronice prin aportul de ficocianină, substanță antioxidantă care luptă cu radicalii liberi și inhibă producerea de celule inflamatorii. În aceste condiții, o doză zilnică de 1-3 grame de spirulină se poate dovedi eficientă împotriva intoxicației cu metale grele, a căror prezență în organismul omului modern, afectat de poluare, este tot mai pregnantă. Un studiu derulat în Bangladesh a pus în evidență faptul că printre toxinele pe care le elimină spirulina se numără arsenicul, cadmiul, fluorul, fierul, plumbul și mercurul.

Ameliorează simptomele rinitei alergice

Deși este consumată din vremuri străvechi, spirulina și-a câștigat popularitatea din momentul în care NASA a propus ca această algă să fie cultivată în spațiu pentru a fi utilizată de astronauți. Nu întâmplător: spirulina este una dintre cele mai bogate surse de nutrienți, o lingură cu pudră din această algă aducând corpului proteine, carbohidrați, acizi grași (atât Omega 6, cât și Omega 3), vitamine, minerale importante și mai mulți carotenoizi, inclusiv zeaxantină și clorofilă. De asemenea, spirulina oferă toți aminoacizii esențiali de care organismul uman are nevoie. Ca urmare, consumul acestei alge ajută organismul în lupta cu alergiile, ameliorând simptomele specifice rinitei alergice, precum strănutul, congestia nazală și mâncărimea nasului. În același timp, suplimentele cu spirulină și-au dovedit eficacitatea în producerea de celule roșii în sânge, prin această proprietate alga, care aduce organismului și fier, fiind utilizată în combaterea anemiei.

Contribuie semnificativ la echilibrarea presiunii arteriale

Potrivit rezultatelor unor studii de dată recentă, consumul regulat de spirulină, asociat cu o dietă echilibrată și mișcare, poate îmbunătăți semnificativ echilibrul presiunii arteriale, în doar șase săptămâni. În același timp, adăugarea în dietă a 8 g spirulină în fiecare zi poate contribui la scăderea colesterolului „rău”, aspect care contribuie, la rândul său, la menținerea sănătății cardiovasculare. În paralel, aportul de spirulină conferă un plus de energie, prin favorizarea producerii de vitamina B6.

Datorită conţinutului ridicat de proteine, consumul de spirulină inhibă senzaţia de foame, iar fibrele din această algă ajută sistemul digestiv să funcţioneze normal

Îmbunătăţeşte memoria

Datorită nutrienților pe care îi conține, spirulina sporește activitatea sistemului imunitar, mărind numărul de anticorpi ce protejează organismul de agenții patogeni. Totodată, această algă este benefică sistemului nervos, îmbunătățind atât memoria, cât și sănătatea mentală și performanțele academice ale tinerilor. Aceste efecte se datorează capacității spirulinei de a proteja creierul, alga manifestând un efect neuroprotector. Ca urmare, adăugarea spirulinei în consumul zilnic este o opțiune de prevenire a afecțiunilor degenerative, cum sunt Alzheimer sau Parkinson.