Main menu

header

799 7 3de Sorin Dumitrescu şi Gabriela Comşa

Florile de fân se obţin prin scuturarea fânului imediat după uscare. Atunci sunt cernute flori, seminţe şi frunze ale plantelor medicinale care cresc împreună cu iarba. Pentru obţinerea acestor flori, fânul trebuie scuturat numai când este proaspăt (imediat după uscare), altfel există riscul mare să se scuture singur şi, de asemenea, mai există riscul ca florile să se piardă în timpul transportului ori să se degradeze în timpul depozitării. Valoarea terapeutică maximă o au florile obţinute din fânul din anul respectiv, în timp, ele pierzându-şi puterea curativă. În sanatoriile cu tradiţie din Occident, care utilizează frecvent acest gen de remedii, este folosit de obicei fânul ca atare, fără a mai separa florile de el.

Benefice pentru pareze, mialgii şi nevralgii

Băile cu flori de fân sunt extrem de benefice în o mulţime de probleme de sănătate, un adevărat panaceu universal. Pentru afecţiuni ale nervilor periferici sau pentru dureri musculare se fac băi generale calde, cu extract complet de flori de fân, băi care vor avea o durată de 30 de minute. Tratamentul se face de două-trei ori pe saptămână şi este foarte eficient în cazul unor uşoare pareze, mialgii şi în nevralgii. Pentru cistită şi bolile renale se recomandă băile fierbinţi de şezut făcute seara, vreme de 10-20 de minute, înainte de culcare. Într-un lighean se toarnă 5-7 litri de infuzie fierbinte de flori de fân, care se lasă să se răcească la 39 de grade. După aşezarea în lighean, se mai adaugă din când în când infuzie fierbinte, pentru ca temperatura să rămână constantă. După ce ieşiţi din baie, corpul nu se şterge, ci se înveleşte mijlocul într-un prosop uscat şi cald, după care suferindul se acoperă cu o pătură, pentru o perioadă de 30 de minute.

Tratament excelent pentru reumatism

799 7 4În reumatism se folosesc atât băile parţiale, cât şi cele complete. Se recomandă băile complete foarte fierbinţi. Se toarnă în cada cu apă fierbinte (la 39-41 de grade Celsius) 5 litri de extract de flori de fân, se acoperă cada cu o folie, astfel încât doar capul şi gâtul să iasă afară, restul corpului „inspirând” aburii de flori de fân din cadă. Din când în când, se mai adaugă infuzie fierbinte, pentru ca temperatura apei să nu scadă. Aceste băi se fac o dată la două zile, pe o perioadă de minimum zece zile, apoi se reduc treptat. Aceste băi fierbinţi sunt contraindicate persoanelor care suferă de boli cardiace şi vasculare.

Utile în sclerodermie

Băile cu extract complet de flori de fân sunt cât se poate de indicate ca adjuvant sau chiar ca modalitate principală de tratament pentru eczeme, infecţii bacteriene ori cu ciuperci la nivelul pielii, sclerodermie. Excepţie fac infecţiile în faza acută, care necesită folosirea unor antiseptice puternice, precum şi anumite dermatoze, care se agravează în mediu umed. Pentru tratarea alergiilor, infecţiilor, acneei, psoriazisului, dermatozelor rebele la alte forme de tratament, se recomandă băi parţiale (în care să fie introdusă doar partea afectată) cu extract de flori de fân. Se face următoarea cură: una-două băi de câte 15-30 de minute pe zi, timp de o săptămână, apoi se face o baie la două zile, timp de alte trei săptămâni. În paralel, se fac cure de detoxifiere cu plante, cum ar fi soc, trei-fraţi-pătaţi sau angelică.