Main menu

header

798 7 1de Călin Popa şi Gabriela Comşa

Cultivat preponderent în America de Nord, cârmâzul este o plantă medicinală cu o îndelungată tradiție a utilizării, deși are un anume grad de toxicitate. Administrat cu precauție, la recomandarea unui specialist și în dozele prescrise, acest remediu poate avea efecte benefice pentru o serie întreagă de afecțiuni.

Calmează chinurile provocate de oreion

Cârmâzul este bogat în vitamine, acid ascorbic, niacină, riboflavină, tiamină şi betacaroten. De asemenea, rădăcinile acestei plante conțin cantități semnificative de alcaloizi, substanțe amare, amidon, steroizi, zaharoză, saponine, enzime, uleiuri esențiale. În aceste condiții, cârmâzul este utilizat încă din secolul al XVIII-lea pe direcția tratării bolilor degenerative, literatura de specialitate menționând în prezent administrarea sub formă de tinctură, întrucât planta are capacitatea de a susține sistemul nervos. Cârmâzul este folosit cu succes în tratarea oreionului. Se administrează sub formă de infuzie, preparată din două linguriţe cu plantă la o cană cu apă fierbinte. Ceaiul obţinut se bea de două ori pe zi, ameliorând durerile provocate de această afecțiune. Totodată, prin tradiție, cârmâzul și-a demonstrat eficacitatea împotriva durerilor reumatice și a altor nevralgii, precum și în boli ale stomacului și duodenului. Această linie de utilizare este, de altfel, o continuare a unui vechi obicei al nativilor americani, care foloseau cârmâzul pentru detoxificarea organismului.

Pansament liniştitor pentru eczeme

Preparatele pe bază de cârmâz sunt creditate de numeroși specialiști cu proprietatea de a acționa eficient împotriva unor boli grave, cum sunt infecția cu HIV sau chiar cancerul de piele, întrucât planta poate întări sistemul imunitar și are calități antivirale, notează verywellhealth.com. În același timp, cârmâzul și-a cucerit renumele de leac împotriva laringitei și a durerilor menstruale. De asemenea, grație unor proprietăți antiinflamatoare, cârmâzul este utilizat de numeroși specialiști în fitoterapie ca tratament naturist al unor probleme ale pielii, cum sunt eczemele sau psoriazis.

PONT. Cârmâzul este studiat în prezent din perspectiva capacității de a atenua inflamarea ganglionior limfatici.