Main menu

header

797 6 2de Carmen Ciripoiu şi Ştefania Băcanu

Cunoscute în popor și sub denumirea de vâzdoagă, ocheșele, schilculițe sau țigăncușe, crăițele nu sunt apreciate doar pentru frumusețea și mireasma pe care o emană, ci și pentru virtuțiile pe care le au asupra sănătății. Iată câteva dintre afecțiunile pe care aceste minuni ale naturii le tratează.

Efect mai mare dacă se combină cu alte „surate”

Din cele mai vechi timpuri, crăițele sunt recunoscute pentru puterea pe care o au în vindecarea diabetului. Specialiștii estimează că pentru o cură este nevoie de aproximativ 300 de flori colorate intens-purpuriu, proaspete sau uscate. Dar în această afecțiune, efectul crăițelor este mai mare dacă planta este combinată cu alte surate. Astfel, se toacă o floare de crăiță de mărime mare și se amestecă cu 10 flori de gălbenele, o crenguță de peliniță cu tot cu floricele, o linguriță rasă cu rostopască și o lingură cu mentă. Plantele se pun pe foc într-un litru de apă rece. După ce dau în clocot, se mai lasă pe foc mic încă trei-patru minute, acoperite cu un capac. Se lasă să se răcească, apoi se strecoară, iar decoctul se consumă în timpul zilei. Primul pahar se bea călduț, dimineața pe stomacul gol. Pentru un gust mai bun, se îndulcește cu puțină miere.

Diminuează durerile de mușchi și vindecă vitiligo

La rândul său, tinctura de crăițe este un excelent remediu pentru îmbunătățirea vederii la persoanele care suferă de diabet. Cura durează o lună și se poate relua după o pauză de 30 de zile. Remediul este foarte bun și pentru persoanele cu profesii care solicită intens acuitatea vizuală, respectiv șoferi, radiologi, controlori de trafic aerian, mecanici de locomotivă etc. Tinctura de crăițe se prepară dintr-un pahar cu flori tăiate mărunt şi 500 ml ţuică. Se lasă la macerat timp de 14 zile. Se consumă cinci picături, de patru ori pe zi, cu 50 ml apă sau ceai din plante. Tot crăițele sunt cele care au o eficiență dovedită în tratarea afecțiunilor pancreatice, dar și a bolilor cauzate de funcționarea incorectă a pancreasului, respectiv vitiligo, psoriazis, neurodermită. În acest caz se consumă infuzie de crăițe, obținută dintr-o floricică tocată şi 200 ml apă clocotită. Licoarea se consumă în patru reprize, între mese. Tot crăițele sunt cele care ajută la diminuarea durerilor de mușchi și articulații. În acest sens, se pune la fiert un litru de apă, iar când aceasta dă în clocot se adaugă frunze de mesteacăn, rozmarin, salvie, flori de gălbenele, soc şi albăstrele (o lingură de fiecare). Se lasă la răcit, apoi se pun în vas 20-25 de flori proaspete sau cinci linguri cu flori uscate de crăiţe. Se înveleşte vasul cu un prosop și se lasă la infuzat pentru șase ore. Se consumă unu până la doi litri de infuzie pe zi. Tratamentul durează o lună și jumătate. Dacă durerile reapar, cura se repetă.

Tratament ideal pentru hipertensiune

Frumoasele crăițe sunt un bun prieten și al celor care suferă de hipertensiune. Amestecați în părți egale flori de crăiţe, gălbenele şi mentă, iar o lingură cu amestec o puneți la infuzat în 250 ml apă fierbinte pentru un sfert de oră. Se administrează toată cantitatea, o dată pe zi, cu 30 de minute înainte de masă, amestecată cu o linguriţă cu miere. Periodic, se controlează tensiunea şi se scade cantitatea de infuzie, în funcţie de valorile acesteia. Pentru fixarea tensiunii, se recomandă 100 ml infuzie, de două-trei ori pe săptămână. Și tot crăițele sunt utile pentru întărirea pereţilor vaselor sangvine. În acest sens, se infuzează într-un litru de apă fierbinte trei linguri cu flori de crăiţe, două linguri cu creţuşcă și două linguriţe cu traista-ciobanului. Se beau zilnic 500 ml ceai, în trei sau patru reprize, înainte de masă.

Înving afecţiunile prostatei

Dacă suferiți de afecțiuni ale prostatei, boli ginecologice sau aveți organismul slăbit, apelați tot la ajutorul micuțelor crăițe, care pot face adevărate minuni. Puneți seara la infuzat în 500 ml apă de izvor cinci flori cât mai colorate de crăițe și trei flori de albăstrele. Dimineaţa se pune vasul la fiert și se lasă la foc mic, pentru cinci minute. Se răcește, apoi se consumă preparatul în trei reprize, cu 15 minute înainte de mesele principale. Tratamentul durează două-trei luni, cu o pauză de o săptămână după fiecare lună. Helmintiaza (boala cauzată de infestarea organismului cu diferiți paraziți intestinali) se vindecă tot cu ajutorul crăițelor. Consumați seara, înainte de culcare, cinci flori de mărime mică. În plus, în timpul zilei se recomandă consumul unui ceai obținut din două linguri cu amestec din flori de crăiţe, trifoi de baltă, sunătoare şi vetrice în proporţie 2:2:1:1. Se administrează două linguri de patru-cinci ori pe zi, timp de o săptămână. Pentru a scăpa de gripă, febră, bronșită sau sinuzită, se recomandă să opăriți zece flori de crăiţe cu un litru de apă clocotită, apoi să lăsați o oră la infuzat. Se administrează 150-200 ml infuzie, cu o jumătate de oră înainte de masă.

Uleiul esențial de crăițe ține departe insectele parazitare, cum ar fi țânțarii, puricii, termitele, furnicile și gândacii

Masajul cu ulei vă echilibrează... emoţional

797 6 2Uleiul esențial de crăiță este util pentru stoparea creșterii microbilor în organism și protejează împotriva infecțiilor. În afecțiuni digestive și intestinale faceți masaj pe abdomen cu ulei de crăițe, diluat cu puțin ulei vegetal. În caz de greață sau stare de vomă, dar și când aveți rău de mașină sau de avion, puneți o picătură de ulei de crăițe pe un șervețel și inspirați. Pentru a vă echilibra emoțional, faceți masaj pe plexul solar, pe coloana vertebrală și pe tălpi cu ulei de crăițe diluat într-un ulei vegetal. Folosit în terapia afecțiunilor aparatului respira- tor, uleiul de crăițe neutralizează fenomenele de stază, ușurează secreția de mucus, diminuează tusea și contribuie chiar la resorbția hematoamelor. Modul de preparare al uleiului de crăițe este următorul: se toacă mărunt 100 g flori de crăițe (se poate și în amestec cu patru-cinci frunze), se amestecă cu un litru de ulei nerafinat și se lasă timp de 12 ore la macerat, într-un borcan închis etanș. Se pune borcanul pe baie de abur timp de 30 de minute. Lăsați să se răcească, apoi strecurați și stoarceți foarte bine prin pânză topită. În tratamentul cu crăițe nu folosiţi flori de culoare galbenă, întrucât provoacă deseori vomă și diaree. Alegeți crăițe colorate intens în portocaliu şi purpuriu.