Main menu

header

795 9 2de Călin Popa şi Gabriela Comşa

Plantă medicinaă remarcabilă, folosită de sute de ani împotriva unui mare număr de afecțiuni, cicoarea continuă să se dezvăluie specialiștilor ca un vindecător al lumii naturale cu tot mai multe direcții de acțiune.

Dizolvă pietrele la rinichi

Încărcată de inulină, vitamine, minerale, grăsimi și mulți alți compuși benefici, cicoarea este o combinație remarcabilă de elemente cu potențial de vindecare. Utilizată din Antichitate, planta continuă să reprezinte un tratament naturist utilizat în fiecare zi. Cu efectul său ușor laxativ, cicoarea asigură detoxificarea colonului, susține producerea de enzime digestive și echilibrarea funcției stomacului, prevenind dispepsia, indigestiile, cancerul de colon și constipația, notează medicalhealthguide.com. Pe de altă parte, preparatele pe bază de cicoare, în special cele din rădăcină uscată de plantă, au demonstrat proprietăți hepatoprotectoare și capacitatea de a trata icterul. Totodată, cicoarea este utilizată pe scară largă împotriva problemelor vezicii biliare și a pietrelor la rinichi, întrucât are o mare capacitate diuretică. Planta se administrează de regulă sub formă de decoct, preparat din două lingurițe cu cicoare uscată - frunze sau rădăcină - fiartă într-o ceșcuţă cu apă timp de 15 minute. Se lasă să se răcorească, apoi se strecoară și se poate consuma, maximum trei reprize pe zi.

Sedativ al sistemului nervos

Potrivit literaturii de specialitate, cicoarea a demonstrat calități de sedativ natural al sistemului nervos, fiind, de asemenea, și un antiinflamator de calibru, ceea ce o recomandă împotriva gutei, artritei și reumatismului. Planta reușește, în același timp, să coboare nivelul colesterolului „rău” din sânge, arată datele unei cercetări publicate în revista „Journal of Nutrition”. În plus, cicoarea este de mare folos și în prevenția diabetului, precum și pe direcția menținerii unei greutăți optime, întrucât poate accelera metabolismul. Grație proprietăților inhibitoare, planta a stat la baza unui studiu publicat de „Pharmacological Research Journal”, din care a reieșit faptul că administrarea de extract de cicoare atenuează semnificativ reacțiile alergice. Din aceste considerente, planta este luată în calcul de experți pentru introducerea în alimentația de larg consum, ca ingredient care combină proprietăți prebiotice și antiinflamatoare.

„Stăpâna” apetitului

Grație prezenței în cicoare a inulinei și oligofructozei, cicoarea este creditată cu capacitatea de a inhiba formarea celulelor tumorale în anumite tipuri de cancer, notează publicația „Carcinogenesis”. În același timp, extractul din rădăcină de cicoare a demonstrat calități pe direcția combaterii obezității, prin intervenția asupra anumitor substanțe care reglează apetitul, arată un studiu publicat de „British Journal of Nutrition”. De asemenea, tradiția utilizării cicorii menționează în dreptul acestei plante efecte benefice în cazuri de hipertensiune arterială și inflamații la nivelul pielii.

Deși în general nu se menționează efecte adverse în dreptul administrării preparatelor pe bază de cicoare la majoritatea adulților, aceasta trebuie evitată de persoanele alergice la cicoare și în perioada de sarcină