Main menu

header

794 6 1de Sorin Dumitrescu şi Gabriela Comşa

Curăţarea organismului este un aspect pe care foarte mulţi dintre noi îl trecem cu vederea şi pe care ajungem să îl luăm în seamă abia atunci când începem să nu ne mai simţim bine sau când viruşii, bacteriile, ciupercile sau paraziţii pătrund în interiorul corpului nostru şi ajung să facă ravagii.

Alimentaţia corectată şi eliminate excesele de orice fel!

Unul din motivele pentru care se vorbește atât de mult de necesitatea curățării organismului este poluarea ridicată la care suntem expuși astăzi. Prin aer, prin apă, prin alimente, prin medicamente, prin produsele pe care le folosim pentru casă sau pentru corp. Altul îl reprezintă alimentaţia modernă, plină de foarte mulţi aditivi. Organismul uman funcționează perfect atâta timp cât ne alimentăm corect și ducem o viață echilibrată. El singur se poate vindeca, regenera și curăța. Probleme încep să apară atunci când organele responsabile cu filtrarea deșeurilor din corp nu mai fac față la încărcătura de toxine care intră în noi zilnic. Este un paradox să fii modern și bolnav în același timp, conform spuselor doctorului Roman Moraru. „Omul modern își sapă singur groapa, cu dinții! Produsele chimice nu au ce căuta în intestinul omului, pentru că nu pot fi prelucrate! Societatea de consum în care trăim este distructivă pentru om”. Cu toată capacitatea naturală a organismului de a se adapta la factori agresivi și vătămători, totuși el nu se poate modifica. Adică nu poate deveni ceea ce nu este, și anume un „mâncător” de produse artificiale. Iată de ce, un prim pas spre însănătoșirea noastră, este chiar corectarea alimentației. Trebuie să eliminăm pe cât posibil produsele așa-zis alimentare din magazine și excesele de orice fel.

Au potențialul de a diminua gradul de toxicitate al unor substanțe

Este nevoie ca, pe cât posibil, să încercăm să ne vindecăm pe cale naturală. Iar cea mai simplă cale este corectarea stilului nostru de viață. Alimentele vegetale - legumele, fructele, verdețurile - sunt singurele care ne pot hrăni. Aceste grupe de alimente ne pot oferi vitaminele, mineralele, enzimele și antioxidanții de care avem nevoie. O dietă bogată în fructe și legume nu ne va împovăra niciodată cu toxine peste măsură. Iată un motiv simplu să ne curățim dieta. La rândul lor, plantele medicinale pot contribui la eliminarea otrăvurilor și a toxinelor acumulate în corp, prin creșterea transpirației și a diurezei. Unele plante au potențialul de a diminua gradul de toxicitate al unor substanțe prin efectul lor antioxidant. Însă majoritatea plantelor enumerate mai jos susțin sau chiar optimizează funcțiile de detoxifiere a organelor. Există mai multe categorii de plante care pot ajuta la curățarea organismului: plante depurative, plante diuretice, plante alterative, plante laxative, plante limfatice, plante hepatice, plante colagoge și plante adaptogene.

Pentru prepararea ceaiurilor se amestecă toate plantele la un loc şi se pun două lingurițe din acest amestec la o cană cu apă clocotită. Dacă folosiți plante proaspete, dublați cantitatea!

Armurariul

794 6 2Este cunoscut ca unul dintre cele mai bune remedii pentru ficat. Susține faza 1 și faza 2 de detoxifiere a ficatului. Are efecte hepatoprotectoare, tonifiante și regeneratoare asupra ficatului. Îl apără de daunele consumului de alcool și de otrăvuri.

Brusturele

Un purificator excelent al sângelui și implicit al pielii. Brusturele este un tonic sangvin remarcabil. Are efecte limfatice, diuretice, laxative și, totodată, proprietăți antibiotice și antifungice.

Chlorella

Această algă marină este considerată un superaliment. Are capacități curățitoare și alcalinizante remarcabile, datorate conținutului de clorofilă. De aceea este indicată în orice regim de detoxifiere. Acționează și ca antioxidant. La fel ca spirulina, conține o proporție mare de proteine complete (60%).

Echinacea

Deși este apreciată drept unul dintre cei mai buni imunostimulatori naturali, echinacea are și proprietăți detoxifiante. Curăță sângele și stomacul.

Lipicioasa

Curăță limfa, în special din jurul gâtului și urechilor, susține un flux urinar bun. Este un remediu eficient pentru problemele renale și vezicale. Este, totodată, un adjuvant antiobezitate.

Lucerna

794 6 3Curăță intestinele, scade nivelul de colesterol şi ajută oasele și dinții. Este foarte bogată în vitamina K, aminoacizi şi enzime ce susţin digestia şi asimilarea alimentelor. Aceasta mai este utilizată pentru a trata artrita şi artrita reumatoidă, iar în urma unor studii s-a demonstrat că îmbunătăţeşte starea diabeticilor care nu răspund bine la insulină.

Gălbenelele

Gălbenelele fac parte din categoria plantelor alterative. Au proprietăți imunostimulatoare, antibacteriene, antiseptice și antifungice. Reduce inflamația glandelor limfatice și ajută la vindecarea pielii.

Păpădia

Atât frunzele, cât și rădăcina plantei au efecte detoxifiante. Frunzele de păpădie curăță tractul urinar, iar rădăcina susține funcția digestivă, a ficatului și a bilei.

Semințele de țelină

794 6 4Curăță sistemul urinar, măresc cantitatea de urină eliminată. Conțin minerale care ajută la alcalinizare sângelui (fosfor, potasiu, fier) și la susținerea funcției sistemului nervos. Semințele de țelină au efect bun în gută și artrită, datorită acțiunii de eliminare a depunerilor de acid uric din articulaţii.

Hibiscusul

Această plantă susține funcția rinichilor. Favorizează eliminarea excesului de acid uric - ceea ce îl face util în litiaza renală. Ceaiul de hibiscus sprijină, de asemenea, inima și poate fi util în boala ficatului gras.

Trifoiul roșu

Curăță sângele, este un purificator limfatic renumit, reduce riscul de cancer ovarian și mamar. Poate fi asociat cu roiniță, pentru un efect calmant.

Turmericul

Rădăcina de turmeric este un bun antioxidant și antiinflamator. Susține funcția ficatului și mărește fluxul biliar. Reduce inflamația care poate să apară în timpul unei detoxifieri.

Urzica

Frunzele de urzică au o acțiune depurativă și diuretică deopotrivă. Susțin funcțiile renale, purifică sângele, sunt alcaline, curăță pielea, hrănesc organismul cu minerale, vitamine și proteine.

Măceşele

Aceste fructe puternic antioxidante oferă protecție organismului împotriva bolilor. Susțin funcția glandelor suprarenale, au efecte diuretice și laxative.