Main menu

header

792 7 3de Călin Popa şi Adrian Pătrăuceanu

Proprietățile terapeutice ale gălbioarei sunt cunoscute de secole. Plantă decorativă foarte apreciată, această specie este renumită pentru capacitățile sale vindecătoare, de la sistemul digestiv la boli ale pielii.

Vindecă leucoreea

Gălbioara este creditată deopotrivă de tradiția medicinei naturale și de experții în fitoterapie cu proprietatea de a ajuta la vindecarea sângerărilor interne, la prevenirea bolilor coronariene şi a accidentului vascular cerebral. De asemenea, planta, administrată la recomandarea și în dozele prescrise de specialist, poate ajuta la vindecarea tuberculozei şi a leucoreei, notează emedicinehealth.com. În același timp, gălbioara este renumită pentru decongestionarea rapidă a căilor respiratorii, stimulând producerea de salivă, dizolvarea mucusului și eliminarea acestuia mai facilă prin tuse. Unul dintre remediile cele mai eficiente este cel obţinut din macerarea frunzelor de gălbioară în miere, combinație foarte eficientă în special împotriva tusei convulsive.

Combate ulcerațiile stomacului

Plantă cu o capacitate astringentă remarcabilă, gălbioara poate fi utilizată împotriva diareei, întrucât ajută semnificativ la eliminarea bacteriilor, a problemelor digestive diverse, ca ulcerațiile stomacale, precum și contra unor afecțiuni inflamatorii, cum este reumatismul. Totodată, gălbioara este recomandată de specialiștii în medicina naturistă împotriva infecțiilor urinare. Medicina populară menționează în dreptul plantei efectul ceaiului, preparat din o lingură cu plantă proaspătă sau uscată la 250 ml apă fiartă. Se lasă cinci-zece minute, apoi se consumă, neîndulcit.

Gargara cu ceai de gălbioară este eficientă contra gingivitei

Balsam pentru acnee

Cicatrizant renumit, gălbioara are numeroase întrebuințări externe. Astfel, planta este utilizată din timpuri străvechi împotriva acneei, pentru calmarea eczemelor sau pentru oprirea sângerărilor superficiale ori vindecarea rănilor minore, inclusiv vânătăi. Florile sunt uscate, apoi fierte și se folosesc în diverse formule de loțiune, cremă sau gel. Planta proaspătă este zdrobită şi aplicată pe zona afectată, iar alternativ se pot pune și comprese înmuiate în ceai. Efectul de uscare a pielii, de închidere a zonelor cu probleme și de dezinfectare a epidermei este rapid și vizibil.