Main menu

header

791 7 1de Călin Popa şi Gabriela Comşa

În anotimpul preparatelor la grătar, muștarul este nelipsit din meniu. Cu gustul său de excepție, acest condiment este, deopotrivă și un medicament care însoțește omul pe tot parcursul evoluției civilizației și pare departe de a-și fi epuizat atracția gustativă și pleiada de beneficii pentru organism.

Inhibă dezvoltarea cancerului de vezică urinară

Bogat în substanţe nutritive, cu numeroase proprietăţi anticancer, muștarul este unul dintre cele mai sănătoase alimente. Potrivit literaturii de specialitate, seminţele de muştar conţin o substanţă cu potențial remarcabil, numită izotiocianat de alil, care inhibă dezvoltarea cancerului de vezică urinară. Același compus a demonstrat capacitatea de a neutraliza anumite substanțe nocive care sunt folosite în industria de prelucrare a cărnii, prevenind efectele toxice ale nitriţilor şi nitrozaminelor. Tot pe direcția anticancer, muștarul din comerț se remarcă prin aportul de oţet, turmeric, boia de ardei, apă şi usturoi, ingrediente care, consumate la fiecare masă, previn substanţele cancerigene să ajungă în sistemul digestiv.

Previne anemia

Muștarul pe care îl consumăm la masă și care potențează excelent cărnurile de toate felurile conține minerale importante pentru organism - fier, zinc, magneziu, calciu - vitamine (A, B3, B4, B6, D, E, K, P) și proteine, astfel contribuind la prevenirea anemiei și la remedierea deficiențelor nutriționale. Iar pentru că nu conține îndulcitori, muștarul este o opțiune mult mai sănătoasă decât sosurile fabricate industrial. În același timp, boabele de muştar sunt faimoase pentru capacitatea de a stimula metabolismul să ardă mai rapid caloriile și nu conțin colesterol. În paralel, prezența în muștar a unei importante cantități de uleiuri Omega 3 și Omega 6 duce la o bună funcționare a creierului, consumul de muștar fiind creditat cu capacitatea de a ține depresia la distanță.

Uleiul, inclus în preparate pentru masaj antireumatic

Băile cu muștar sunt indicate în tratarea reumatismului, ajutând la scăderea durerii în profunzime și la optimizarea circulației sângelui. Băile se prepară agitând un săculeț cu făină de muștar în apa de baie, până când apare mirosul caracteristic al alilizothiocianatului pe care îl conține muștarul. Acest remediu este utilizat și în cazuri de răceală, întrucât substanțele pe care le conține ajută la eliberarea căilor respiratorii de mucus. Sub formă de ulei, muștarul este prezent în industria farmaceutică, fiind inclus în preparate pentru masaj antireumatic. În farmacii se găsesc foițe de hârtie pe care este lipită făină de muștar, care se pot aplica în zonele afectate, pentru a reduce durerile provocate de răceli sau de reumatism.

Uleiul de muștar intră în componența anumitor creme și unguente care sunt indicate pentru afecțiuni ale pielii cum sunt acneea sau dermatozele

Combate constipaţia

Muștarul este un aliat redutabil în menținerea sănătății sistemului digestiv, una dintre acțiunile cele mai apreciate încă din vechime fiind cea asupra constipației. Printre formulele cele mai uzitate este cea care se prepară din o linguriță cu boabe de muștar puse în 500 ml apă la fiert. Lichidul se lasă la răcit și se bea în câteva reprize pe zi, generând, alături de efectul laxativ, și refacerea echilibrului intestinal. De asemenea, potrivit rezultatelor unor studii de anvergură, grăsimile monosaturate şi poli- nesaturate din uleiul de muştar scad colesterolul „rău”, ceea ce contribuie la prevenirea obezităţii, a bolilor de rinichi şi a hipertiroidismului.