Main menu

header

791 8 1de Ştefania Băcanu şi Gabriela Comşa

Aceste „fructe” sunt, de fapt, semințele nucului brazilian, unul dintre cei mai mari arbori din Amazon, care poate ajunge până la 50 de metri înălţime şi care face parte din familia Lecythidaceae, alături de afin, curmal japonez şi azalee. Pe lângă faptul că sunt foarte gustoase, nucile de Brazilia sunt necesare organismului graţie conţinutului ridicat de seleniu, care este de aproximativ 2.500 de ori mai mare decât în compoziţia celorlalte tipuri de nuci şi de alune. Pot fi consumate crude sau prăjite, sărate sau nesărate, cu coajă sau fără, dar şi în prăjituri sau în îngheţată.

Sunt perfecte pentru tratarea inflamațiilor din corp

791 8 2Nucile de Brazilia conţin magneziu, zinc, fosfor, cupru, mangan, calciu, fier şi grăsimi sănătoase, precum Omega 3 şi Omega 6, dar şi vitaminele A, B1, B2, B3, B9 şi E. Sunt numai bune mai ales pentru persoanele care au un regim alimentar vegetarian, pentru că sunt bogate în proteine şi conţin aceeaşi cantitate ca şi peştele sau carnea. Este necesar, totuşi, o atenţie deosebită la cantitatea consumată, pentru că, pe lângă substanțele nutritive benefice, aceste seminţe conțin şi multe calorii. Aproximativ 655 la 100 de grame, iar acest aspect ar putea să aibă efecte negative asupra greutăţii. Nucile de Brazilia sunt foarte indicate pentru tratarea inflamațiilor din corp, pentru că sunt alimente cu puternice proprietăți antiinflamatoare. Seleniul şi acidul elagic iau parte la activitatea antioxidantă care protejează corpul de radicalii liberi și de inflamații. Un studiu, din 2012, a descoperit că o nucă de Brazilia pe zi poate îmbunătăți reacțiile antiinflamatoare și antioxidante din corp, şi poate reduce chiar şi nivelul colesterolului. În cadrul studiului, 45 de pacienți au primit câte o nucă pe zi timp de trei luni, iar rezultatele s-au văzut rapid. Acidul elagic mai are efect antimutagen și anticancer. Tocmai de aceea, nucile de Brazilia fac parte din alimentele care luptă cu cancerului, la care contribuie şi seleniul, un oligoelement biologic esențial, care a demonstrat că poate reduce și preveni incidența cancerului. La această concluzie a ajuns un studiu internaţional de nutriție, care s-a desfăşurat în China, pe o perioadă de cinci ani, unde rata de cancer la esofag este extrem de mare și aportul de seleniu foarte scăzut. Rezultatele, publicate în „The Journal of the National Cancer Institute”, au descoperit asocieri inverse semnificative dintre nivelul de seleniu seric și incidența cancerului esofagian. Unele studii pe animale au arătat că seleniul reduce nivelul toxic de mercur, ceea ce, de asemenea, combate cancerul.

Întârzie procesul de îmbătrânire!

S-a dovedit științific că seleniul poate îmbunătăți dispoziția, prevenind astfel depresia. Un studiu desfășurat de Departamentul de Psihologie din Țara Galilor, de la Universitatea Swansea, publicat în Biological Psychiatry, a examinat efectele seleniului asupra depresiei, anxietății și dispoziției. Acest studiu a examinat 50 de voluntari care au primit câte 100 de micrograme de seleniu zilnic și au completat de trei ori, în decurs de cinci săptămâni, un chestionar în care dezvoltau stările pe care le aveau. Conform rezultatelor, cu cât nivelul de seleniu din dietă era mai scăzut, cu atât au fost raportate mai multe stări de anxietate, depresie și oboseală, toate reducându-se după cinci săptămâni de terapie cu seleniu. Serotonina este responsabilă pentru o dispoziţie bună. Această substanță nu numai că ne face să ne simțim bine, dar are și efecte pozitive asupra somnului și a apetitului. Cercetătorii de la Universitatea din Barcelona au descoperit că oamenii prezintă un nivel mai ridicat de metaboliți de serotonină după ce consumă nuci de Brazilia, migdale și nuci, acestea fiind un adaos excelent la o dietă antidepresivă. Nucile de Brazilia, graţie cantităţii mari de seleniu, ajută organismul să lupte cu radicalii liberi şi, implicit, să întârzie procesul de îmbătrânire. 500 de grame de nuci conţin 14% proteine, 11% carbohidraţi şi 67% grăsime.

Vital: conţin o cantitate mare de seleniu

Tiroida controlează metabolismul, ritmul cardiac și temperatura corporală. Glanda conţine mai mult seleniu pe gram de țesut decât orice alt organ al corpului. Seleniul este un component esențial al moleculelor, necesar corpului pentru a crea și a folosi hormonii tiroidieni. Tocmai de aceea, nucile de Brazilia, care conţin o cantitate mare de seleniu, pot ajuta glanda tiroidă să funcționeze normal și să o mențină într-o stare bună de sănătate. Cercetările au arătat că există o legătură între metabolismul tiroidei și deficitul de seleniu. Acesta acționează ca un catalizator pentru producția de hormoni tiroidieni activi. Un studiu brazilian, din 2015, a descoperit că oamenii cu un nivel scăzut de hormoni T3 au putut să-și mărească nivelul de seleniu prin suplimentarea dietei cu nuci de Brazilia. Practic, seleniul din nucile de Brazilia acționează ca un puternic agent protector al tiroidei și reglează producția de oxigen reactiv din glandă, protejând, astfel, corpul de anticorpii care pot duce la apariția bolilor tiroidiene.

„Studiile clinice au demonstrat faptul că nucile de Brazilia pot inhiba creșterea celulelor și astfel și formarea tumorilor maligne, a cancerului de sâni, de plămâni și de prostată, datorită conținutului lor ridicat de seleniu și de alți antioxidanți, precum și a modelului benefic al grăsimilor“ Gabriela Schwarz, în cartea „Nucile şi sănătatea“

Reduc riscul de accident cerebral vascular

În cantități mici şi regulate, nucile de Brazilia sunt un aport important pentru sănătatea inimii. Conținutul mare de seleniu, potasiu, calciu și magneziu este foarte util pentru tensiunea arterială, având un impact pozitiv asupra sănătății inimii. De asemenea, sunt bogate în grăsimi nesaturate și sănătoase, care pot mări nivelul de colesterol bun, ceea ce protejează inima de atacul de cord și de accidentul vascular. Nucile de Brazilia sunt de ajutor femeilor şi în perioada de menopauză, atenuând bufeurile şi stările de nervozitate. În cazul bărbaţilor, şi ei au nevoie de seleniu, poate chiar mai mult decât femeile, pentru că, aproape jumătate din seleniul din organismul lor se concentrează în testicule și în conductele seminale adiacente prostatei. În plus, sistemul reproductiv al bărbaţilor este întărit cu ajutorul mineralelor existente în nucile braziliene, mărindu-le fertilitatea prin creșterea numărului de spermatozoizi. De asemenea, fibrele joacă un rol important în menţinerea sănătăţii organismului. Reglează nivelul glicemiei, ţine greutatea sub control, protejează pielea, previne formarea pietrelor la vezica biliară şi la rinichi, atenuează sindromul colonului iritabil, reduce riscul de formare a hemoroizilor, împiedică producerea infarctului miocardic şi hrăneşte flora bacteriană din organism. Fibrele solubile, așa cum sunt găsite în toate tipurile de nuci, se transformă în tractul digestiv într-o substanță cu textură gelatinoasă, ceea ce are ca efect saţietate instantă.