Main menu

header

790 8 2de Călin Popa şi Adrian Barna

Plantă-minune a naturii, încărcată de simbolistică, mirtul este un tezaur de substanțe care acționează tonic, antiseptic și dezinfectant asupra organismului. Toate acestea îmbrăcate într-un parfum de excepție, care a dus vestea acestei plante pe toată planeta.

Vinul, util împotriva bolilor digestive

Mirtul stă la loc de cinste în scrierile vechilor greci, romani și arabi, este prezent în Biblie, iar acțiunea sa terapeutică este menționată de însuși Hipocrate. Planta conţine mirtol, tanin, eucaliptol, acid cafeic, saponozide, astfel încât a fost limpede încă din Antichitate că este utilă pentru ameliorarea unui mare număr de afecțiuni. De pildă, Dioscorides descria cum se obține uleiul din frunze de mirt, care trata afecțiunile pielii sau cum se prepara vinul din mirt, împotriva bolilor digestive. Odată cu avansul științei în epoca modernă, cercetările au demonstrat acțiunea dezinfectantă și astringentă a plantei. Una dintre utilizările cu rezultate vizibile este împotriva acneei. Astfel, aplicarea de ulei esențial de mirt, în combinație cu un ulei purtător, pe zonele afectate, are efecte uimitoare și rapide. La fel, vindecarea cu ajutorul mirtului se poate produce și dinspre interior, consumul acestei plante asigurând un aport de antioxidanți care susțin vindecarea celulară, notează healthbenefitstimes.com.

Reduce colesterolul „rău”

Cercetat intens din perspectiva acțiunii antioxidanților foarte puternici pe care îi conține, mirtul este pe lista potențialelor remedii anticancer. Potrivit rezultatelor unor cercetări publicate în „Natural Product Communications Journal”, planta este la fel de eficace ca lemnul-dulce pe segmentul reducerii tumorilor de prostată și de sân. De asemenea, mirtul a demonstrat proprietatea de a reduce colesterolul „rău” și implicit de a asigura fluiditatea sangvină, prevenindu-se astfel ateroscleroza, infarctul sau accidentul vascular cerebral. În același timp, s-a demonstrat faptul că uleiul esențial de mirt, inhalat sau consumat câteva picături într-un pahar cu apă, reglează funcționarea glandei tiroide și asigură echilibrul hormonal al organismului.

Reglează disfuncţionalitatea rinichilor

După cercetări extinse, s-a explicat științific un efect cunoscut de mii de ani al mirtului: tratarea problemelor de rinichi. Prin acțiunea sa diuretică, această plantă stimulează producerea de urină și astfel sunt eliminate eficient toxinele, sarea în exces, chiar grăsimile, mirtul favorizând o bună funcționare renală. Totodată, mirtul este un aliat în cazuri de Alzheimer sau demență, întrucât previne degradarea căilor neuronale, susține abilitățile cognitive și claritatea în gândire.

Date fiind proprietățile antibacteriene ale mirtului, specialiștii recomandă planta pentru susținerea sistemului imunitar

Uşurează astmul

Uleiul esențial de mirt este redutabil în cazuri de obstrucție a căilor respiratorii. Din cele mai vechi timpuri, uleiul esențial de mirt a stat la baza unor proceduri de aromoterapie menite să elibereze sinusurile înfundate, să ușureze astmul sau bronșita. Efectul acestui ulei se manifestă rapid, inhalarea generând calmarea tractului respirator, circulația îmbunătățită a oxigenului, scăderea inflamațiilor și a iritațiilor.