Main menu

header

790 8 1de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu

Cultivat pe scară largă în toată zona mediteraneană, portocalul-amar este o comoară terapeutică, de la coaja fructului la florile parfumate. Utilizările medicinale ale acestei plante au o întindere de excepție, tratamentele pe bază de portocală-amară extinzându-se de la efectele asupra afecțiunilor pielii la beneficiile pentru diabetici.

Menține sub control sever nivelul de zahăr din sânge

Potrivit specialiștilor de la Departamentul de Horticultură al Universității Purdue, din Indiana, SUA, portocala-amară nu are calorii, dar în schimb aduce organismului calciu, carbohidrați, fibre, vitaminele A și C, precum și proteine. În aceste condiții, fructul este recomandat deopotrivă persoanelor care țin dietă - crește rata metabolică și scade stratul de grăsime - celor care doresc să mențină un stil de viață sănătos, precum și diabeticilor, întrucât compușii din acest fruct pot contribui la menținerea sub control a nivelului de zahăr din sânge, notează verywellfit.com.

Accelerează procesele de vindecare

Uleiul de portocală-amară este recomandat împotriva unor infecții fungice des întâlnite, precum „piciorul atletului”, specialiștii menționând că tratarea acestora cu uleiul de portocală-amară este o soluție naturală. De altfel, acest ulei poate fi utilizat fără riscuri și împotriva rănilor superficiale, iar ingerarea acestuia în cantități mici furnizează o mare cantitate de vitamina C, accelerând procesele de vindecare dinspre interior.

„Armată” de compuşi benefici organismului

Aportul de vitamina C pe care îl furnizează portocala-amară, precum și flavonoidele care se găsesc în acest fruct pot fi considerate o adevărată „armată” de compuși care previn mutațiile celulare ce generează anumite tipuri de cancer. Potrivit literaturii de specialitate, consumul de portocală-amară poate determina apoptoza celulelor cancerului ovarian și poate echilibra activitatea genelor care contribuie la dezvoltarea cancerului de ficat.

Portocalul amar furnizează trei uleiuri esențiale diferite - din coaja fructului, din frunze și din flori - toate cu beneficii pentru sănătate

Reţetă de marmeladă

Ingrediente: 1 kg portocale-amare, 1 litru de apă, sucul de la 3 lămâi, 2 kg zahăr, 50 ml whisky.

Mod de preparare: spălați portocalele și tăiați-le transversal în felii subțiri, adunând tot sucul și punând deoparte semințele. Într-un bol mare, combinați portocalele cu sucul lor și adăugați apa. Legați semințele într-un săculeț textil și adăugați-le în vas. Acoperiți și lăsați amestecul să stea într-un loc răcoros timp de 18 ore. Într-o cratiță specială pentru gem combinați portocalele cu sucul de lămâie și fierbeți la foc scăzut, neacoperit, aproximativ 30 de minute. Adăugați zahărul, aduceți totul la punctul de fierbere și mențineți pe flacără până când marmelada dă semne de gelifiere, circa 40 de minute. Pe parcurs, înlăturați toată spuma care se formează la suprafață. Luați cratița de pe foc, adăugați whisky-ul și amestecați pentru a distribui fructele în mod uniform. Puneți marmelada fierbinte în opt borcane sterile, calde, lăsând un spațiu de șase milimetri până la marginea borcanului. Înveliți recipientele și resterilizați timp de zece minute, în apă clocotită, apoi le puteți depozita într-un loc răcoros și întunecat. Marmelada va fi gata de servire după două săptămâni. Odată ce un borcan a fost deschis, se păstrează în frigider.