Main menu

header

779 9 2de Carmen Ciripoiu şi Eduard Popa

Cunoscuți și sub numele de părăluțe sau bănuței, năstureii au în compoziție aninuri, substanţe amare, uleiuri eterice, saponine, acizi malic, acetic, oxalic, mucilagii, taninuri, rezine, inulină şi minerale, motiv pentru care au virtuți extraordinare pentru sănătate.

Tinctura alungă migrenele

Fac parte din categoria plantelor purificatoare ale primăverii, iar frunzele și florile lor sunt o adevărată minune pentru stomac, ficat și intestine. De altfel, în trecut, fierturile de năsturei au constituit leacuri incredibile pentru răceli, astm, boli de gât și piept și chiar nemilosul cancer pulmonar. În ceea ce privește migrenele, durerile de cap obișnuite sau cele provocate de traumatisme ori comoții cerebrale, vă este de mare ajutor tinctura de năsturei. Modul de preparare este următorul: luați un borcan cu filet și umpleți cu flori fin tocate, având grijă să se umple borcanul, dar nu le îndesați. Turnați peste acestea alcool de 80 de grade și amestecați bine ca să se întrepătrundă. Închideți borcanul ermetic și lăsați la macerat pentru trei săptămâni. Ulterior, filtrați și depozitați licoarea în sticluțe mici, închise la culoare. Se administrează o linguriță cu tinctură în 100 ml apă, de trei ori pe zi.

Înlătură ridurile!

În cazul în care vă confruntați cu riduri sau aveți pielea obosită ori uscată de la expunerea prelungită la vânt, soare sau vreme rece, puneți o mână cu năsturei în puțină apă până se înmoaie. Strecurați preparatul prin tifon și lichidul îl puneți la frigider. Se va spăla fața cu această poțiune de câteva ori pe zi. Produsul este excelent și în caz de dermatită sau eczemă. În cancerul pulmonar se folosește pulberea de plantă uscată, care se obține măcinând năstureii cu râșnița electrică. Se administrează patru lingurițe pe zi, pe stomacul gol. Dacă suferiți de astm, luați o linguriță cu tinctură de năsturei de trei ori pe zi. Atenție! Pentru efect maximum, în fiecare doză de tinctură adăugați o picătură de ulei de mentă. Persoanele suferinde de ciroză, hepatită sau ascită trebuie să mestece o mână cu flori de năsturei pe zi, pe stomacul gol, șapte zile la rând. Acestea au efecte drenoare și hepatice cu adevărat senzaționale.