Main menu

header

777 9 1de Carmen Ciripoiu şi Eduard Popa

Rezervor imens de calciu, fosfor, potasiu, magneziu, sulf, iod, arsenic, zaharuri, dar și vitaminele A, B, C, fier și cupru, gulia, originară din nord-vestul Europei, incredibila legumă cu un gust inconfundabil are și efecte incredibile asupra sănătății.

Leac în angină

Persoanele care suferă de afecțiuni pulmonare sau guturai vor scăpa de aceste probleme dacă vor folosi un decoct în apă sau lapte de gulie (100 g legumă la un litru de apă sau lapte). Când calculii renali nu vă dau pace, siropul de gulie este extrem de eficient. Acesta se obține scobind o gulie, apoi umplând cavitatea acesteia cu zahăr. Veți constata că siropul se va forma în doar câteva ore. Dacă suferiți de angine, tot gulia vă este de folos. Fierbeți o gulie mare, tăiată în câteva bucăți, într-o jumătate de litru de apă. Cu lichidul pe care-l veți obține, faceți gargară. Nu știți ce să mai faceți ca să scăpați de degerături? Luați o gulie, o introduceți la cuptor cu tot cu coajă ca să se coacă, apoi o tăiați în două. Cu fiecare parte masați cât mai bine zonele degerate, presând bine ca să iasă sucul. Același remediu e indicat și în caz se abcese, gută sau furuncule. La rândul lor, frunzele de gulii acţionează pozitiv asupra colonului şi asupra plămânilor, fiind recomandate fumătorilor.

Ideal copiilor care suferă de rahitism

Datorită fosforului conținut, care are un rol extrem de important în formarea și menținerea sănătății dinților și a oaselor în general, gulia este recomandată copiilor în creștere sau celor care suferă de rahitism. În acest sens se consumă suc proaspăt de gulii. Dacă amestecați acest suc cu suc de morcov sau de țelină, veți obține un produs util pentru a întări sistemul osos. În plus, sucul de gulie reușește să înlăture și contracțiile musculare. Cine are probleme cu cârceii, se recomandă să consume la micul dejun un pahar cu suc de gulii. În plus, sucul de gulii consumat repede, reușește să oprească în scurt timp hemoragia nazală. Și tot gulia este cea care ajută la stabilizarea glucozei din sânge, de aceea este indicată în controlul diabetului. De asemenea, numeroase studii au arătat faptul că un consum regulat de legume din familia cruciferelor, din care face parte și gulia, contribuie la prevenirea unor tipuri de cancer. Această minunată legumă are rolul de a activa metabolismul celular, fortificând sistemul imunitar, prevenind astfel apariția tumorilor. Și tot gulia este cea care reface digestia, combate oboseala și neutralizează hiperaciditatea gastrică. La persoanele în vârstă, gulia ajută la încetinirea declinului cognitiv.

Tratamentele cu gulie nu se recomandă persoanelor suferinde de tiroidă

Reţetă de slăbit garantată

777 9 2Gulia este însă și prietena doamnelor și domnișoarelor care doresc să scape de colăceii de pe burtă, întrucât abundă în potasiu și vitamina E, este săracă în calorii și grăsimi și conține din belșug vitamina C. Spălați bine câteva gulii, curățați-le și dați-le pe răzătoare și adăugați puțină sare, zeamă de lămâie și ulei de măsline presat la rece, dar și mărar și pătrunjel tocate mărunt. Atenție! Nu trebuie să depășiți două linguri cu ulei pe zi. Cura se ține timp de o săptămână, timp în care se consumă doar această salată de gulii. În această perioadă veți pierde în jur de cinci-șase kilograme.