Main menu

header

775 7 1de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu

Plantă aromatică şi medicinală apreciată încă din cele mai vechi timpuri, feniculul este cultivat şi folosit în terapiile naturale de foarte mult timp, datorită numeroaselor proprietăţi benefice pentru sănătate.

Elimină toxinele din colon

Substanţele chimice şi uleiurile volatile din seminţele de fenicul le oferă proprietăţi deosebite. Planta are acțiune antispastică, dezinfectantă, antiparazitară și diuretică. În aceste condiții, feniculul este recomandat în cazuri de constipaţie. Seminţele plantei ajută la eliminarea toxinelor la nivelul colonului, fapt ce scade riscul dezvoltării hemoroizilor şi a tumorilor canceroase la nivelul acestui organ. De asemenea, ceaiul din seminţe de fenicul este foarte eficient în combaterea gazelor intestinale, precum și pentru tratarea colicilor bebeluşilor şi ai mămicilor, îmbunătăţind digestia la nivelul stomacului şi intestinelor. Ceaiul de fenicul poate fi preparat prin amestecarea a 250 ml apă clocotită cu o lingură cu seminţe de plantă. Se lasă la infuzat zece minute, după care şi strecoară. Se consumă încet, când atinge temperatura dorită.

Îmbunătățește funcția plămânilor

Feniculul este eficient în curele de slăbire şi de detoxificare. Seminţele plantei au proprietatea de a inhiba pofta de mâncare, oferă saţietate şi, în acelaşi timp, accelerează metabolismul. Planta se poate administra sub formă de tinctură, obținută prin amestecarea a 50 g seminţe uscate şi zdrobite de fenicul cu 500 ml alcool de secară cu concentrație alcoolică de 50%-70%. Preparatul se lasă la macerat pentru zece zile, după care se strecoară şi se depozitează în recipiente sterile. Se consumă conform indicaţiilor oferite de terapeut. Pe direcția combaterii afecțiunilor respiratorii, feniculul se remarcă pentru eficiența acțiunii de expectorant, sub formă de infuzie preparată din tulpină şi frunze proaspete de plantă, care se fierb aproximativ zece minute, apoi lichidul se filtrează şi eventual se îndulcește cu puţină miere. Preparatul ajută la eliminarea secreţiilor bronşice şi îmbunătăţește funcţia plămânilor, în paralel întărind sistemul imunitar după convalescenţă.

Uleiul esenţial de fenicul are efect antiseptic şi antibacterian, fiind utilizat ca ingredient principal pentru pastele de dinţi şi capsulele masticabile care tratează afecţiuni ale cavității bucale

Creşte fertilitatea masculină

Feniculul este un binecunoscut remediu pentru anumite afecțiuni la nivelul sistemului nervos, acționând ca tonic și sedativ pe acest segment. În aceste condiții, preparatele pe bază de plantă sau pur și simplu introducerea feniculului în alimentație scad riscul de nevroze. În plus, pulberea de fenicul înlătură durerile de cap și acţionează rapid asupra centrilor nervoşi, favorizând relaxarea psihică şi fizică. Totodată, feniculul este eficient în tulburări de menopauză și crește fertilitatea masculină. Bulbul plantei se poate consuma crud, în salate, sau gătit. O salată de fenicul crud se poate prepara rapid astfel: spălaţi bine bulbul, îl tăiaţi felii şi îl condimentaţi cu puţină sare, piper negru măcinat, ulei de măsline şi oţet de mere sau suc de lămâie. Frunzele de fenicul proaspete sunt folosite la aromatizarea supelor, preparatelor din pește, salatelor, iar florile dau savoare castanelor fierte, garniturilor din ciuperci și diverselor preparate din carne de porc.