Main menu

header

772 7 3de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu

Unul dintre marii vindecători ai naturii, limba-mielului, este o plantă medicinală şi culinară foarte populare. Prin conținutul de fitonutrienți, minerale şi vitamine, limba-mielului susține o sănătate optimă.

Are un nivel ridicat de vitaminele C, A şi de caroten

Folosită pe scară largă în gastronomie, limba-mielului este de interes și pe direcția beneficiilor medicinale pe care le aduce organismului. Astfel, părţile plantei medicinale conţin acizi graşi esenţiali care joacă un rol major în restaurarea stării de sănătate și în imunitate. Totodată, planta proaspătă are un nivel ridicat de vitamina C, una dintre cele mai puternice substanţe antioxidante naturale, ce ajută la eliminarea radicalilor liberi din organism. Planta mai conţine şi un nivel foarte ridicat de vitamina A şi caroten. Împreună, acestea acţionează ca agenți de protecţie împotriva speciilor reactive ale oxigenului, care cauzează îmbolnăviri. În același timp, vitamina A este esenţială pentru vedere, iar carotenul are renumele de a proteja de cancer pulmonar.

Aliat împotriva sindromului respirator acut

Prin conținutul de minerale - fier, calciu, potasiu, mangan, cupru, zinc, magneziu -, limba-mielului susține metabolismul celular și oxigenarea corpului, iar prin aportul de vitamine, planta scade nivelul colesterolului. De asemenea, limba-mielului se remarcă prin efectul asupra unor afecțiuni reumatice, date fiind proprietățile sale inflamatoare, fiind de folos împotriva ADHD, a sindromului respirator acut sau a astmului, notează webmd.com. Totodată, planta și-a consolidat renumele pe linia tratării cu succes a simptomelor răcelii, cum sunt febra și tusea persistentă, precum și în cazuri de insuficiență suprarenală. Din seminţele de limba-mielului se extrage un acid gras recomandat de specialiști în tratamentul artritei și al simptomelor premenstruale dureroase.

Stimulează producția de lapte matern

Limba-mielului a demonstrat capacitatea de a ajuta organismul în lupta cu infecțiile urinare, prin efectul său diuretic, precum și proprietăți sedative care induc starea de odihnă. În același timp, folosită ca infuzie preparată din o linguriță cu plantă mărunțită la o cană cu apă clocotită, planta este folosită pentru stimularea naturală a producţiei de lapte matern. Extern, limba-mielului are o serie întreagă de întrebuințări, de la dermatita atopică la scalpul seboreic. Eczemele, iritațiile și mâncărimile pielii, precum și rănile superficiale pot fi tratate cu frunzele zdrobite ale acestei plante, aplicate local, sub formă de comprese. Sucul obținut din tocarea plantei este utilizat pentru hidratarea și catifelarea pielii.

Prin compușii pe care îi conține, limba-mielului poate preveni sau combate depresia

Salată cu limba-mielului

772 7 4Ingrediente: 4 roșii tari, 2 castraveți, frunze proaspete de busuioc, flori de limba-mielului, 2 felii de telemea de oaie. Pentru dressing: 2 linguri cu ulei de măsline, 1 linguriță cu zeamă de lămâie, 1 lingură cu iaurt, semințe de chimen.

Mod de preparare: roșiile și castraveții se taie în felii potrivite și se combină într-un bol. Separat, se amestecă bine uleiul de măsline cu sucul de lămâie și iaurtul și se răstoarnă peste legume. Se pun telemeaua tăiată cubulețe și frunzele de busuioc. La suprafață se presară chimenul și se ornează salata cu flori de limba-mielului. Se servește imediat.