Main menu

header

772 8 3de Călin Popa şi Adrian Barna

Legumă extrem de hrănitoare, topinambur este plin de nutrienți valoroși pentru sănătate și de fibre care îmbunătățesc procesul metabolic.

Echilibrează flora intestinală

Topinambur este originar din America de Nord și are, înainte de toate, marea calitate de a contribui la echilibrarea florei intestinale, ceea ce aduce o altă serie lungă de beneficii, cum ar fi lupta împotriva bacteriilor dăunătoare, prevenirea constipației, susținerea imunității și detoxificarea corespunzătoare a organismului. În plus, potrivit rezultatelor unor cercetări recente, topinambur ajută la reducerea concentrațiilor anumitor enzime cancerigene. O altă proprietate remarcabilă a acestei legume este aportul de inulină, care are capacitatea de a consolida mecanismele de apărare împotriva infecțiilor și de a neutraliza viruși care provoacă răceli și gripe. Topinambur ajută, totodată, organismul să țină glicemia stabilă și scade rezistența la insulină. În aceste condiții, consumul acestei legume este recomandat diabeticilor și persoanelor supraponderale care vor să lupte cu kilogramele în plus.

Susține funcționarea sistemului nervos

Topinambur este o legumă în care se găsesc și vitaminele din complexul B, în special tiamina, implicată într-o serie de funcții ale corpului, fiind esențială pentru buna funcționare a sistemului nervos și a mușchilor. De asemenea, tiamina este necesară pentru metabolismul carbohidraților. În același timp, grație compușilor săi, topinambur combate starea de oboseală accentuată, furnizează energie care se eliberează treptat și poate reduce riscul de afecțiuni cardiace sau de accident vascular cerebral. De altfel, această legumă conține și o cantitate apreciabilă de minerale prețioase pentru inimă și în general pentru procesele metabolice, cum sunt potasiu, magneziu și fier, ideale pentru combaterea anemiei și stresului. Prin consumul de topinambur se poate îmbunătăți starea de sănătate a oaselor și se reduce riscul de a dezvolta osteoporoză. În același timp, această legumă are capacitatea de a contracara efectele sării în exces asupra organismului. Tot în dreptul acestei legume, literatura de specialitate menționează aportul de vitamina C, care ajută la sinteza colagenului și menține sănătatea vaselor de sânge.

Topinambur este folosit în obținerea băuturilor alcoolice, alcoolul fermentat din tuberculii plantei fiind de calitate mai bună decât cel obținut din sfeclă de zahăr

Salată de topinambur cu hrean

772 8 4Ingrediente: 4 bucăți de topinambur, 1/2 ardei gras, 1 rădăcină de hrean, 1 linguriță cu ulei de măsline, 3 linguri cu suc de lămâie, sare după gust.

Mod de preparare: se spală bine rădăcinile de topinambur şi se curăţă. Ardeiul se taie fâşii, apoi se toacă. Hreanul bine spălat şi topinambur se dau pe răzătoare, apoi se pune totul într-un bol, se asezonează cu uleiul de măsline şi cu sucul de lămâie, se amestecă și se potrivește salata de sare.