Main menu

header

766 6 1de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea

Pentru multe persoane, boala hemoroidală este un subiect tabu, motiv pentru care suferinzii neglijează să se trateze și nu iau în calcul faptul că afecțiunea se poate agrava. Studiile estimează că în prezent milioane de oameni au probleme cu hemoroizii, șase din zece adulți de peste 50 de ani fiind afectați de această problemă medicală. Care sunt cele mai bune leacuri oferite de natură pentru a le veni de hac hemoroizilor, aflați de la fitoterapeut Corina Nadoleanu (medalion).

„Tamponaţi zona afectată cu tinctură de untişor”

- Se spune că nu există persoană care să nu se fi lovit măcar o dată în viață de problema neplăcuților hemoroizi. Care sunt cauzele apariției acestora?

766 6 2- Cea mai importantă cauză care conduce atât la apariția hemoroizilor interni, care nu se pot vedea sau simți, cât și a celor externi este sedentarismul. Pe de altă parte, hemoroizii apar și ca urmare a statului prea mult pe scaun sau, din contră, în picioare sau a obezității. Se pot confrunta cu această problemă și persoanele care ridică greutăți mari sau consumă exagerat condimente sau alimente picante. În plus, constipația cronică este o altă cauză a apariției bolii hemoroidale, iar aceasta este favorizată de dieta săracă în fibre. Ca și simptomatologie, pacienții se confruntă cu mâncărime sau iritație în regiunea anală, durere sau disconfort, umflarea în zona anusului și sângerare.

- Ce plante oferă cel mai mult ajutor suferinzilor de hemoroizi?

- Pelinul are capacități excelente în calmarea iritațiilor și îndepărtarea infecțiilor care pot apărea la nivelul pielii din cauza hemoroizilor și poate reduce chiar dimensiunea acestora. În acest sens, se folosește ceaiul de pelin, cu care se fac băi de șezut. Foarte bune sunt și băile cu gălbenele. Se ia un vas de plastic larg în care se adaugă apă caldă atât cât poate suporta corpul, nu fierbinte sau opărită. Recipientul se poate pune în cadă sau, ca să vă fie mai comod, se așază pe conturul toaletei. Apa trebuie să fie într-o cantitate suficient de mare cât să acopere partea dorsală și inghinală. Pentru efect maxim, se mai umple un vas de plastic cu apă foarte puțin încălzită și se alternează băile. Stați două minute în vasul cu apă caldă, apoi 30 de secunde în cel cu apă mai rece. Procedeul se repetă de cinci-șase ori. O ședință trebuie să dureze între 20-30 de minute pe zi și se face de câteva ori pe săptămână. În ambele vase se adaugă ceai de gălbenele care este extraordinar în tratarea fisurilor și a iritațiilor. După băile de șezut, cele două zone se tamponează ușor cu un prosop curat de bumbac. E de preferat ca băile să se facă seara, înainte de culcare. O altă plantă cu efecte benefice este untişorul, pentru că are proprietăţi antiinflamatorii, antihemoroidale și astringente. Se foloseşte planta proaspătă, zdrobită, care se aplică direct pe zona afectată. Şi tinctura de untişor este eficientă. Preparatul se obţine din planta proaspătă, care se macerează timp de două săptămâni în alcool de cereale, agitându-se din când în când. Se administrează 15 picături de două ori pe zi. Coada-şoricelului este o altă plantă folosită pentru tratarea hemoroizilor, întrucât are capacitatea de a opri hemoragiile şi de a cicatriza rănile. Se utilizează atât extern, sub formă de băi de şezut sau comprese cu decoct preparat din 60 g flori, la un litru de apă. Intern, se amestecă cantități egale de coada-şoricelului şi coajă de cruşin și se pune o lingură cu amestec la jumătate de litru de apă clocotită. Se consumă decoctul de două-trei ori pe zi. În primele faze ale bolii hemoroidale se folosește lumânărica. Planta poate fi utilizată sub formă de băi de şezut cu ceai preparat din 50 g frunze de lumânărică la un litru de apă clocotită. Indicate sunt două băi, una dimineaţa şi una seara, înainte de culcare. Amestecați o linguriță cu extract de propolis cu aceeași cantitate de ulei de conifere, ceară de albine, păstură și ulei vegetal. Cu acest preparat se masează locul cu probleme în fiecare seară. De asemenea, la doi litri de apă puneți cinci nuci sparte, cu coajă cu tot, două linguri cu gălbenele, patru linguri cu scoarță de stejar și două linguri cu coada-calului. Se dă în clocot, se acoperă și se lasă la răcit, apoi se strecoară. Un litru se consumă intern, iar cu celălalt litru se fac băi de șezut, la limita suportabilă.

„Sângerările cronice slăbesc organismul şi dau stări de leşin”

- Există și o dietă pe care trebuie să o adopte bolnavii de hemoroizi?

- Două aspecte sunt extrem de importante în dieta pentru hemoroizi: fibrele și hidratarea. Așadar, consumați fructe și legume din belșug, respectiv mere, pere, prune și cartofi, dar și fructe de pădure, struguri, roșii, varză și alte legume cu frunze verde închis, care sunt bogate în flavonoide. De asemenea, introduceți în dietă broccoli, dovleac și mazăre. Pentru ca sistemul digestiv să facă față cantității sporite de fibre și să le folosească așa cum trebuie, este recomandat consumul a minimum doi litri de apă pe zi. Evitați pâinea albă, laptele, brânza și alte produse lactate, carnea, alimentele procesate, semipreparate sau de tip fast-food, chipsurile.

- Ce complicații pot aduce hemoroizii netratați?

- Pacienții se pot confrunta cu anemie, întrucât sângerările cronice duc uneori la pierderea unor cantități mari de sânge, ale cărei simptome sunt oboseala, slăbirea organismului și stări de leșin. De asemenea, se mai poate instala tromboza hemoroidală acută sau ștrangularea hemoroizilor, pentru că pachetul hemoroidal nu mai primește cantitatea necesară de sânge. Prima manifestare este apariţia unei umflături externe în zona anusului, de mărimea unui bob de fasole, cu o textură mai dură. În urma acestei complicații, se pot instala episoade de durere acută.

PONT. În trei litri de apă se fierbe, timp de o jumătate de oră, un kilogram de varză, iar preparatul obţinut se aplică sub formă de comprese reci pe zona afectată de hemoroizi.

„Nu folosiţi hârtie igienică uscată!“

- Există metode pentru a preveni apariția acestora?

- Ca orice afecțiune, și hemoroizii sunt mai ușor de prevenit decât de tratat. Acordați atenție stilului de viață și renunțați la obiceiurile nesănătoase. Nu folosiți hârtie igienică uscată, ci apelați mai bine la șervețele umede hidratante. Aveți mare grijă la igienă și, în acest sens, spălați locul cu apă călduță și săpun. Pentru a evita agravarea durerii, este recomandat să vă întindeți pe o parte în pat sau pe canapea pentru a vă odihni. Pentru mașină sau la birou, puteți profita de efectele benefice ale pernelor pentru hemoroizi, special concepute pentru a vă permite să stați jos, fără a aplica presiune pe zona cu probleme. Faceți cât mai multă mișcare, dar evitați exercițiile suprasolicitante.